Tortilla po chłopsku
To uniwersalne i sycące danie, które świetnie nadaje się na szybki obiad, kolację, a nawet jako przekąska na imprezę. Danie łączy w sobie delikatną teksturę pszennej tortilli z wyrazistym, aromatycznym i soczystym nadzieniem.
Składniki:
ok 5-6 placków tortilli
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
4-5 pieczarek
1/3 cukinii
1/2 czerwonej papryki
1/2 szklanki wody
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka słodka i ostra
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ok 10 dkg żółtego sera mozzarella
olej do smażenia
Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, mieszamy i dokładamy mięso mielone.
Mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso straci surowy kolor. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Mieszamy, smażymy.
Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę cukinię i paprykę. Smażymy przez około minutę, a następnie wlewamy wodę i zagotowujemy.
Dusimy całość na średniej mocy palnika często mieszając, do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie przyprawiamy danie dość intensywnie do smaku.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.
Odkładamy na kilka minut do przestudzenia.
Na placku tortilli układamy po około 3 łyżki farszu.
Posypujemy tartym lub krojonym serem żółtym.
Składamy dwa boczne brzegi tortilli do środka.
A następnie rolujemy od dołu do góry.
Zwinięte tortille opiekamy na patelni lub w tosterze.
Podajemy na gorąco z domowym sosem czosnkowym Przepis tutaj (KLIK).
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ