Kotleciki w panierce curry


Kotleciki w panierce curry

Aromatyczne, soczyste i kruche fileciki z kurczaka w pysznej chrupiącej panierce.

 

Składniki:

3 filety z kurczaka

100g gęstego jogurtu naturalnego

2 jajka

pół szklanki mąki pszennej

przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, curry

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

 

 

*** Do miski przekładamy jogurt i wbijamy jajka ***

*** Dodajemy mąkę oraz przyprawy: około 1 łyżeczkę soli i curry, pół łyżeczki słodkiej papryki i pieprzu oraz dużą szczyptę ostrej papryki ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Każdy filet kroimy wzdłuż na 3 lub 4 części części, w zależności od wielkości ***

*** Mięso delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą ***

*** Rozbite mięso przekładamy do przygotowanego ciasta, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie kotleciki obtaczamy kolejno w bułce tartej ***

** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano ***

*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE