Gołąbki pieczone w rękawie
Gołąbki pieczone w ten sposób zyskują głębszy smak i lekko chrupiącą skórkę, a cały proces jest mniej pracochłonny, bo nie trzeba ich pilnować, tak jak podczas gotowania w garnku. Świetnie pasują do nich świeżo gotowane ziemniaki, choć niektórzy podają je z pieczywem, aby móc łatwo zebrać pyszny sos.
![]()
Składniki:
100g ryżu (1 woreczek)
1 jajko
1 cebula + łyżeczka masła
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
1 nieduża główka kapusty
1 łyżka siekanego koperku
- Sos:
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
pół szklanki bulionu
500 ml passaty pomidorowej
Przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, odrobina cukru
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle
![]()
Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie
![]()
Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę dzielimy na liście i delikatnie wycinamy grubą część nerwu
![]()
Do mięsa mielonego mielonego dodajemy zeszkloną cebulkę, ugotowany ryż i przyprawy – do smaku
![]()
Całość dokładnie mieszamy
![]()
Na każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu
![]()
Zawijamy kapustę z farszem w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym
![]()
Przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy, dodajemy mąkę i zasmażamy całość przez chwilę. Wlewamy bulion i zagotowujemy mieszając, aby nie powstały grudki. Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku
![]()
Gorącym sosem zalewamy gołąbki w naczyniu żaroodpornym
![]()
Na wierzchu układamy kilka liści kapusty
![]()
Całość umieszczamy w foliowym worku do pieczenia i zawiązujemy
![]()
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 1,5 godziny
![]()
Po tym czasie rozcinamy rękaw foliowy
![]()
Zdejmujemy wierzchnie liście kapusty i gołąbki posypujemy siekanym koperkiem
![]()
*** SMACZNEGO ***