Makaron z kurczakiem w sosie mozzarella


Makaron z kurczakiem w sosie mozzarella

To danie które łączy w sobie kremową konsystencje, łagodny smak i sycące składniki. Idealna propozycja na szybki, a zarazem smaczny obiad dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

1 duży filet z kurczaka

20 dkg makaronu typu świderki

1 brokuł

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1,5 szklanki bulionu

pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki

1 łyżka mąki

1 kulka sera mozzarella (z zalewy)

1 łyżka posiekanego koperku

Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

olej do smażenia

 

 

*** Makaron gotujemy al’dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy ***

*** Mięso z kurczaka kroimy w kostkę ***

*** Pokrojony filet oprószamy solą i pieprzem ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ciągle mieszając. Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, mieszamy i smażymy ***

*** Kiedy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Dodajemy pokrojonego na różyczki brokuła (same różyczki bez korzenia) i dusimy całość pod przykrycia przez około 5-6 minut ***

*** W szklance mieszamy śmietankę z mąką, dodajemy dwie łyżki gorącego bulionu z patelni, mieszamy i wlewamy całość do potrawy, zagotowujemy ***

*** Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę ***

*** Pokrojony ser dodajemy do potrawy, delikatnie mieszamy ***

*** Dokładamy ugotowany makaron ***

*** Mieszamy i posypujemy siekanym koperkiem ***

*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką ***

*** SMACZNEGO ***

KOMENTARZE