Makaron z kurczakiem w sosie mozzarella
To danie które łączy w sobie kremową konsystencje, łagodny smak i sycące składniki. Idealna propozycja na szybki, a zarazem smaczny obiad dla całej rodziny.
Składniki:
1 duży filet z kurczaka
20 dkg makaronu typu świderki
1 brokuł
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1,5 szklanki bulionu
pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki
1 łyżka mąki
1 kulka sera mozzarella (z zalewy)
1 łyżka posiekanego koperku
Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia
Makaron gotujemy al’dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę
Pokrojony filet oprószamy solą i pieprzem
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ciągle mieszając. Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, mieszamy i smażymy
Kiedy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę
Następnie całość zalewamy bulionem i zagotowujemy
Dodajemy pokrojonego na różyczki brokuła (same różyczki bez korzenia) i dusimy całość pod przykrycia przez około 5-6 minut
W szklance mieszamy śmietankę z mąką, dodajemy dwie łyżki gorącego bulionu z patelni, mieszamy i wlewamy całość do potrawy, zagotowujemy
Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę
Pokrojony ser dodajemy do potrawy, delikatnie mieszamy
Dokładamy ugotowany makaron
Mieszamy i posypujemy siekanym koperkiem
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką
*** SMACZNEGO ***