Stroganow z pieczarkami


Stroganow z pieczarkami

Sycące i niezwykle smaczne danie, które kojarzy się z domowym ciepłem i niedzielnym obiadem. Potrawa najlepiej smakuje podana z pyzami, ziemniakami, kluskami śląskimi lub plackami ziemniaczanymi, w towarzystwie ogórków kiszonych. To danie, które dzięki swojej uniwersalności pasuje na różne okazje – od codziennego obiadu, po uroczyste spotkania w gronie rodzinnym.

Podstawą tego dania jest mięso, najlepiej polędwica lub udziec wołowy, pokrojone w cienkie paski. Prawdziwa magia stroganowa tkwi jednak w sosie. To gęsty, aromatyczny i kremowy sos na bazie bulionu, koncentratu pomidorowego, musztardy oraz smażonej cebuli. Niezbędnym dodatkiem, który nadaje potrawie charakterystyczny smak i teksturę, są pieczarki. Pokrojone na kawałki i podsmażone razem z mięsem i cebulą, wchłaniają smaki sosu, stając się jednym z bohaterów dania.

Stroganow to typowe danie kuchni rosyjskiej, które w mojej domowej odsłonie przybrało nieco prostszą, bardziej swojską formę.

 

 

Składniki:

ok 600g wołowiny

20 dkg pieczarek

1 cebula

2 szklanki bulionu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka ostrej musztardy

2 łyżki mąki

Przypraw: sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy

olej do smażenia

 

 

*** Mięso wołowe kroimy w paski ***

*** Przekładamy do miski, polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy. Oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, paprykami i ziłami. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy ***

*** Pieczarki kroimy na połówki, a większe w ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka ***

*** Mięso oprószamy mąką i delikatnie mieszamy ***

*** Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso na dużej mocy palnika często mieszając, do zrumienienia ***

*** Dodajemy pieczarki oraz cebulę, smażymy mieszając ***

*** Zalewamy całość bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy moc palnika do małej i dusimy potrawę przez około 1,5 godziny – do miękkości mięsa. Na koniec przyprawiamy jeszcze w razie potrzeby do smaku solą, pieprzem i paprykami. Jeśli sos będzie zbyt rzadki możemy go dodatkowo zagęścić łyżką mąki zmieszanej z 1/4 szklanki wody ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE