Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami - IMG 1779

Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami

Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami

Puszyste i rumiane placki drożdżowe z jogurtem. Świetne na drugie śniadanie, lunch lub po prostu na przekąskę.

 

Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami - IMG 1779

 

Składniki:

  • Ciasto: 

400g mąki

7g suchych drożdży

100ml ciepłego mleka

200g jogurtu naturalnego

2 jajka

70g cukru

30g miękkiego masła

  • Dodatkowo:

owoce: banan, truskawki, jabłko, jagody, borówki itp.

olej do smażenia

cukier puder do oprószenia racuchów

 

 

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i cukier, wbijamy jajka, dodajemy jogurt oraz masło

Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami - IMG 1723 1

Dolewamy ciepłe mleko. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, aż powstanie gładkie ciasto

Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami - IMG 1726 1

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia

Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami - IMG 1731 1

Owoce kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta i mieszamy

Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami - IMG 1735

Na patelni rozgrzewamy olej i układamy porcjami ciasto (po około dwie łyżki na każdy racuszek)

Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami - IMG 1737

Smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika do mocnego zrumienienia

Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami - IMG 1758

Po zdjęciu z patelni oprószamy cukrem pudrem

Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami - IMG 1779

*** SMACZNEGO ***

 

Polecam również:

Puszyste racuszki śmietankowe
Racuchy śmietankowe przepis

 

Racuszki Bananowe Obłoczki
Racuszki Bananowe Obłoczki

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry