Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami


Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami

Puszyste i rumiane placki drożdżowe z jogurtem. Świetne na drugie śniadanie, lunch lub po prostu na przekąskę.

 

 

Składniki:

  • Ciasto: 

400g mąki

7g suchych drożdży

100ml ciepłego mleka

200g jogurtu naturalnego

2 jajka

70g cukru

30g miękkiego masła

  • Dodatkowo:

owoce: banan, truskawki, jabłko, jagody, borówki itp.

olej do smażenia

cukier puder do oprószenia racuchów

 

 

*** Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i cukier, wbijamy jajka, dodajemy jogurt oraz masło ***

*** Dolewamy ciepłe mleko. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, aż powstanie gładkie ciasto ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Owoce kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta i mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy porcjami ciasto (po około dwie łyżki na każdy racuszek) ***

*** Smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika do mocnego zrumienienia ***

** Po zdjęciu z patelni oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE