Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami

Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami

Puszyste i rumiane placki drożdżowe z jogurtem. Świetne na drugie śniadanie, lunch lub po prostu na przekąskę.

 

 

Składniki:

  • Ciasto: 

400g mąki

7g suchych drożdży

100ml ciepłego mleka

200g jogurtu naturalnego

2 jajka

70g cukru

30g miękkiego masła

  • Dodatkowo:

owoce: banan, truskawki, jabłko, jagody, borówki itp.

olej do smażenia

cukier puder do oprószenia racuchów

 

 

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i cukier, wbijamy jajka, dodajemy jogurt oraz masło

Dolewamy ciepłe mleko. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, aż powstanie gładkie ciasto

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia

Owoce kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta i mieszamy

Na patelni rozgrzewamy olej i układamy porcjami ciasto (po około dwie łyżki na każdy racuszek)

Smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika do mocnego zrumienienia

Po zdjęciu z patelni oprószamy cukrem pudrem

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE

Przewijanie do góry