Racuszki drożdżowe z jogurtem i owocami
Puszyste i rumiane placki drożdżowe z jogurtem. Świetne na drugie śniadanie, lunch lub po prostu na przekąskę.
Składniki:
400g mąki
7g suchych drożdży
100ml ciepłego mleka
200g jogurtu naturalnego
2 jajka
70g cukru
30g miękkiego masła
- Dodatkowo:
owoce: banan, truskawki, jabłko, jagody, borówki itp.
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia racuchów
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i cukier, wbijamy jajka, dodajemy jogurt oraz masło
Dolewamy ciepłe mleko. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, aż powstanie gładkie ciasto
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
Owoce kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta i mieszamy
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy porcjami ciasto (po około dwie łyżki na każdy racuszek)
Smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika do mocnego zrumienienia
Po zdjęciu z patelni oprószamy cukrem pudrem
*** SMACZNEGO ***