Mini burgerki – świetna przekąska na imprezę!
Urocze i smaczne przekąski, które świetnie sprawdzają się na przyjęciach, spotkaniach towarzyskich, urodzinach i innych okazjach. Są to miniaturowe wersje klasycznych burgerów, podawane w małych bułeczkach, takie na dwa kęsy. Bułeczki są łatwe do przygotowania, można je także upiec wcześnie i zamrozić, a następnie wyjąć w dniu imprezy, rozmrozić i przełożyć dodatkami.
Składniki:
- Bułki:
3 szklanki mąki
7 g suchych drożdży
szklanka ciepłego mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła
2 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 żółtko + łyżka mleka
sezam (u mnie czarny i biały)
- Kotlety:
ok 800g mielonej wołowiny
3 łyżki pikantnej musztardy
3 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
olej do smażenia
- Dodatkowo:
sałata
pomidorki koktajlowe
ser żółty
domowy sos czosnkowy Przepis tutaj (KLIK) lub sos tysiąca wysp Przepis tutaj (KLIK)
patyczki – wykałaczki
*** Przygotowujemy bułeczki (można też upiec je kilka dni wcześniej i zamrozić). Ciepłe ale nie gorące mleko mieszamy z rozpuszczonym masłem, cukrem i suchymi drożdżami. Odstawiamy na około 10 minut. Następnie wsypujemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Gdy ciasto jest już gładkie i zwarte, odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę ***
*** Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część ciasta rolujemy i kroimy na 10 kawałków ***
*** Formujemy małe okrągłe bułeczki, delikatnie spłaszczamy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ***
*** Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut. Następnie smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** Do mielonej wołowiny dodajemy musztardę, sos sojowy oraz sól i pieprz – do smaku ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z masy mięsnej formujemy kuleczki wielkości bułeczek, a następnie spłaszczamy – kotleciki muszą być większe od bułeczek ponieważ podczas smażenia skurczą się trochę ***
*** Smażymy na mocno rozgrzanym oleju ***
*** Smażymy z dwóch stron, krótko, tylko do zrumienienia ***
*** Bułeczki przecinamy na pół ***
*** Dwie strony bułki smarujemy wybranym sosem ***
*** Na bułce układamy kawałek sałaty i kotlecika ***
*** Następnie plasterek żółtego sera i plasterek pomidora ***
*** Przykrywamy drugą połową bułeczki i przebijamy całość patyczkiem ***
*** Podajemy na ciepło lub na zimno ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)