Mini burgerki – świetna przekąska na imprezę!


Mini burgerki – świetna przekąska na imprezę!

Urocze i smaczne przekąski, które świetnie sprawdzają się na przyjęciach, spotkaniach towarzyskich, urodzinach i innych okazjach. Są to miniaturowe wersje klasycznych burgerów, podawane w małych bułeczkach, takie na dwa kęsy. Bułeczki są łatwe do przygotowania, można je także upiec wcześnie i zamrozić, a następnie wyjąć w dniu imprezy, rozmrozić i przełożyć dodatkami.

 

 

Składniki:

  • Bułki:

3 szklanki mąki

7 g suchych drożdży

szklanka ciepłego mleka

2 łyżki rozpuszczonego masła

2 płaskie łyżki cukru

1 łyżeczka soli

1 żółtko + łyżka mleka

sezam (u mnie czarny i biały)

  • Kotlety:

ok 800g mielonej wołowiny

3 łyżki pikantnej musztardy

3 łyżki sosu sojowego

sól, pieprz

olej do smażenia

  • Dodatkowo:

sałata

pomidorki koktajlowe

ser żółty

domowy sos czosnkowy Przepis tutaj (KLIK)  lub sos tysiąca wysp Przepis tutaj (KLIK)

patyczki – wykałaczki

 

 

*** Przygotowujemy bułeczki (można też upiec je kilka dni wcześniej i zamrozić). Ciepłe ale nie gorące mleko mieszamy z rozpuszczonym masłem, cukrem i suchymi drożdżami. Odstawiamy na około 10 minut. Następnie wsypujemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Gdy ciasto jest już gładkie i zwarte, odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę ***

*** Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część ciasta rolujemy i kroimy na 10 kawałków ***

*** Formujemy małe okrągłe bułeczki, delikatnie spłaszczamy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ***

*** Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut. Następnie smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Do mielonej wołowiny dodajemy musztardę, sos sojowy oraz sól i pieprz – do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy kuleczki wielkości bułeczek, a następnie spłaszczamy – kotleciki muszą być większe od bułeczek ponieważ podczas smażenia skurczą się trochę ***

*** Smażymy na mocno rozgrzanym oleju ***

*** Smażymy z dwóch stron, krótko, tylko do zrumienienia ***

*** Bułeczki przecinamy na pół ***

*** Dwie strony bułki smarujemy wybranym sosem ***

*** Na bułce układamy kawałek sałaty i kotlecika ***

*** Następnie plasterek żółtego sera i plasterek pomidora ***

*** Przykrywamy drugą połową bułeczki i przebijamy całość patyczkiem ***

*** Podajemy na ciepło lub na zimno ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

 

 

KOMENTARZE