Dorsz w cieście czosnkowo-musztardowym
Pyszna propozycja dla miłośników smażonej ryby, z dodatkową nutą wyrazistych smaków. Podstawą tego dania jest pyszne, chrupiące ciasto, które otula delikatny filet z dorsza. Całość tworzy sycące i aromatyczne danie, które świetnie smakuje na gorąco, prosto z patelni.
Składniki:
ok 300g filetów z dorsza
sól, pieprz
olej do smażenia
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
1 łyżeczka musztardy
2 przeciśnięte ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta chilli
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
*** Rybę kroimy na kawałki i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i dokładnie mieszamy ***
*** Do ciasta wkładamy kawałki ryby, delikatnie mieszamy i całość odkładamy na około 1 godzinę ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej, układamy rybę w cieście, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy filety z dwóch stron do zrumienienia. Po zdjęciu z patelni usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ