Dorsz w cieście czosnkowo-musztardowym


Dorsz w cieście czosnkowo-musztardowym

Pyszna propozycja dla miłośników smażonej ryby, z dodatkową nutą wyrazistych smaków. Podstawą tego dania jest pyszne, chrupiące ciasto, które otula delikatny filet z dorsza. Całość tworzy sycące i aromatyczne danie, które świetnie smakuje na gorąco, prosto z patelni.

 

 

Składniki:

ok 300g filetów z dorsza

sól, pieprz

olej do smażenia

  • Ciasto: 

1 jajko

pół szklanki mąki 

pół łyżeczki proszku do pieczenia 

pół szklanki mleka

1 łyżeczka musztardy

2 przeciśnięte ząbki czosnku

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej

szczypta chilli

pół łyżeczki soli

szczypta pieprzu

 

 

*** Rybę kroimy na kawałki i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i dokładnie mieszamy ***

*** Do ciasta wkładamy kawałki ryby, delikatnie mieszamy i całość odkładamy na około 1 godzinę ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej, układamy rybę w cieście, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy filety z dwóch stron do zrumienienia. Po zdjęciu z patelni usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE