Flaczki z boczniaków


Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków to pomysłowa i smaczna wegetariańska alternatywa dla klasycznej polskiej zupy flaczki wołowe. Zamiast żołądków wołowych, głównym składnikiem są tu grzyby boczniaki, które po odpowiednim przygotowaniu, swoją teksturą i wyglądem przypominają tradycyjne flaki.

 

 

Składniki:

ok 400g boczniaków

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 marchew

1 pietruszka – korzeń

2 szklanki bulionu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, imbir, majeranek

olej do smażenia

 

 

*** Boczniaki kroimy w paseczki ***

*** Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***

*** Dokładamy pokrojone wcześniej boczniaki i smażymy całość ciągle mieszając przez około 1 minutę ***

*** Dodajemy starte warzywa i ponownie podsmażamy przez chwilę mieszając ***

*** Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem ***

*** Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy całość pod przykryciem przez około 10 minut ***

*** Następnie dokładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***

*** Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami, łyżką majeranku oraz odrobiną gałki muszkatołowej i imbiru ***

*** Mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i podsmażamy przez chwilę ***

*** Dodajemy nabierkę gorącej zupy i zagotowujemy ***

*** Całość przekładamy do garnka z zupą, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około minutę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE