Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków to pomysłowa i smaczna wegetariańska alternatywa dla klasycznej polskiej zupy flaczki wołowe. Zamiast żołądków wołowych, głównym składnikiem są tu grzyby boczniaki, które po odpowiednim przygotowaniu, swoją teksturą i wyglądem przypominają tradycyjne flaki.
Składniki:
ok 400g boczniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew
1 pietruszka – korzeń
2 szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, imbir, majeranek
olej do smażenia
*** Boczniaki kroimy w paseczki ***
*** Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***
*** Dokładamy pokrojone wcześniej boczniaki i smażymy całość ciągle mieszając przez około 1 minutę ***
*** Dodajemy starte warzywa i ponownie podsmażamy przez chwilę mieszając ***
*** Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem ***
*** Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy całość pod przykryciem przez około 10 minut ***
*** Następnie dokładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***
*** Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami, łyżką majeranku oraz odrobiną gałki muszkatołowej i imbiru ***
*** Mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i podsmażamy przez chwilę ***
*** Dodajemy nabierkę gorącej zupy i zagotowujemy ***
*** Całość przekładamy do garnka z zupą, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około minutę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***
*** SMACZNEGO ***