Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami - IMG 9626

Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami

Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami

Pyszny obiad w pół godziny. Danie jest pełne kolorów, aromatów i kontrastów smakowych – miękkie mięso, chrupiące warzywa, sprężysty makaron i wyrazisty sos tworzą razem pyszną, azjatycką kompozycję.

 

Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami - IMG 9626

 

Składniki:

250g makaronu do potraw chińskich

1 nieduża polędwiczka wieprzowa

2 łyżki mąki pszennej

1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (u mnie warzywa po azjatycku)

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki sezamu

olej do smażenia

1 łyżka masła

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, imbir mielony

  • Sos:

1/3 szklanki wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

3 łyżki octu ryżowego lub balsamicznego

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki miodu lub  brązowego cukru

 

 

*** Polędwiczkę wieprzową przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na plasterki ***

Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami - 074E3E4C AFF1 46F1 9B93 CF0380B23A83 scaled e1749113408318

*** Mięso przekładamy do miski, polewamy łyżką oleju, mieszamy, oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, paprykami, czosnkiem oraz imbirem ***

Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami - IMG 9607

*** Oprószamy mąką pszenną, mieszamy ***

Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami - IMG 9608

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano. Smażymy krótko, ale na dużym ogniu ***

Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami - IMG 9609

*** Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz. Na patelnię dokładamy masło, wsypujemy mrożone warzywa i smażymy ciągle mieszając, przez kilka minut, aż mieszanka się rozmrozi ***

Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami - IMG 9611

*** Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy ***

Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami - IMG 9613

*** Na patelnię dodajemy ponownie mięso, wlewamy sos i wszystko zagotowujemy ***

Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami - IMG 9615

*** Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać więcej wody. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze całość do smaku (można też użyć mieszanki przypraw jeśli taka została dołączona do mrożonki warzywnej) ***

Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami - IMG 9617

*** Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ***

Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami - IMG 9618

*** Na makaron wykładamy gorące mięso z warzywami i sosem. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem ***

Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami - IMG 9626

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami - IMG 8824

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami - IMG 3770

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry