Szybka chińszczyzna z polędwiczką i mrożonymi warzywami
Pyszny obiad w pół godziny. Danie jest pełne kolorów, aromatów i kontrastów smakowych – miękkie mięso, chrupiące warzywa, sprężysty makaron i wyrazisty sos tworzą razem pyszną, azjatycką kompozycję.
Składniki:
250g makaronu do potraw chińskich
1 nieduża polędwiczka wieprzowa
2 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (u mnie warzywa po azjatycku)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki sezamu
olej do smażenia
1 łyżka masła
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, imbir mielony
- Sos:
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki octu ryżowego lub balsamicznego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu lub brązowego cukru
*** Polędwiczkę wieprzową przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na plasterki ***
*** Mięso przekładamy do miski, polewamy łyżką oleju, mieszamy, oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, paprykami, czosnkiem oraz imbirem ***
*** Oprószamy mąką pszenną, mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano. Smażymy krótko, ale na dużym ogniu ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz. Na patelnię dokładamy masło, wsypujemy mrożone warzywa i smażymy ciągle mieszając, przez kilka minut, aż mieszanka się rozmrozi ***
*** Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy ***
*** Na patelnię dodajemy ponownie mięso, wlewamy sos i wszystko zagotowujemy ***
*** Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać więcej wody. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze całość do smaku (można też użyć mieszanki przypraw jeśli taka została dołączona do mrożonki warzywnej) ***
*** Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ***
*** Na makaron wykładamy gorące mięso z warzywami i sosem. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
OBIADY W PÓŁ GODZINY Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ