Naleśniczki zapiekane z kurczakiem i młodą kapustą
Idealne danie na sycący obiad lub kolację. Połączenie różnorodnych tekstur: miękkie naleśniki, delikatny kurczak, lekko chrupiąca kapusta i ciągnący ser. Bogaty smak i wspaniały aromat. Coś pysznego!
Składniki:
5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK)
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 cebula
1 marchew
pół główki młodej kapusty
2 łyżki siekanego koperku
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
olej do smażenia
ok 20 dkg żółtego sera (u mnie ser mozzarella i gouda)
*** Filet z kurczaka kroimy w niedużą kostkę ***
*** Mięso przekładamy do miski, polewamy łyżką oleju, posypujemy przyprawą, mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso często mieszając ***
*** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy drobno pokrojoną cebulę i startą na tarce marchew, mieszamy ***
*** Po chwili dokładamy grubo poszatkowaną kapustę ***
*** Smażymy często mieszając, aż kapusta zmięknie, dodajemy posiekany koperek ***
*** Mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Odkładamy do przestudzenia ***
*** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki ***
*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu ***
*** Farsz posypujemy startym lub drobno pokrojonym serem ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu ***
*** Z wierzchu posypujemy startym serem ***
*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez około 15 minut ***
*** Podajemy z ulubionymi sosami – u mnie ketchup i sos czosnkowy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ