Naleśniczki zapiekane z kurczakiem i młodą kapustą


Naleśniczki zapiekane z kurczakiem i młodą kapustą

Idealne danie na sycący obiad lub kolację. Połączenie różnorodnych tekstur: miękkie naleśniki, delikatny kurczak, lekko chrupiąca kapusta i ciągnący ser. Bogaty smak i wspaniały aromat. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK)

1 pojedynczy filet z kurczaka

1 łyżka przyprawy do kurczaka

1 cebula

1 marchew

pół główki młodej kapusty

2 łyżki siekanego koperku

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

olej do smażenia

ok 20 dkg żółtego sera (u mnie ser mozzarella i gouda)

 

 

*** Filet z kurczaka kroimy w niedużą kostkę ***

*** Mięso przekładamy do miski, polewamy łyżką oleju, posypujemy przyprawą, mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso często mieszając ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy drobno pokrojoną cebulę i startą na tarce marchew, mieszamy ***

*** Po chwili dokładamy grubo poszatkowaną kapustę ***

*** Smażymy często mieszając, aż kapusta zmięknie, dodajemy posiekany koperek ***

*** Mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu  ***

*** Farsz posypujemy startym lub drobno pokrojonym serem ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Z wierzchu posypujemy startym serem ***

*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez około 15 minut ***

*** Podajemy z ulubionymi sosami – u mnie ketchup i sos czosnkowy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE