Domowa shoarma z kurczaka


Domowa shoarma z kurczaka

Pyszne i aromatyczne danie, które choć inspirowane tradycyjnym bliskowschodnim street foodem, jest łatwe do przygotowania we własnej kuchni bez konieczności posiadania specjalnego rożna. Shoarmę podajemy z frytkami, surówką i domowym sosem czosnkowym – Przepis tutaj (KLIK)

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

  • Marynata:

1/4 szklanki oleju

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżeczka czosnku granulowanego

po szczypcie chilli, pieprzu i cynamonu

2 płaskie łyżeczki soli

1 łyżeczka kurkumy

 

 

*** Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski ***

*** Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** D miski z marynatą przekładamy mięso i mieszamy, tak aby było dokładnie pokryte przyprawami. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 1 godzinę  ***

*** Po tym czasie rozgrzewamy patelnie i smażymy mięso na średniej mocy palnika, często mieszając ***

*** Kurczaka smażymy, aż uzyska mocno rumiany kolor ***

*** Podajemy z frytkami, surówką i domowym sosem czosnkowym Przepis tutaj (KLIK) ***

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE