Domowa shoarma z kurczaka
Pyszne i aromatyczne danie, które choć inspirowane tradycyjnym bliskowschodnim street foodem, jest łatwe do przygotowania we własnej kuchni bez konieczności posiadania specjalnego rożna. Shoarmę podajemy z frytkami, surówką i domowym sosem czosnkowym – Przepis tutaj (KLIK)
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
- Marynata:
1/4 szklanki oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
po szczypcie chilli, pieprzu i cynamonu
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy
*** Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski ***
*** Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** D miski z marynatą przekładamy mięso i mieszamy, tak aby było dokładnie pokryte przyprawami. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 1 godzinę ***
*** Po tym czasie rozgrzewamy patelnie i smażymy mięso na średniej mocy palnika, często mieszając ***
*** Kurczaka smażymy, aż uzyska mocno rumiany kolor ***
*** Podajemy z frytkami, surówką i domowym sosem czosnkowym Przepis tutaj (KLIK) ***
*** SMACZNEGO ***