Karmelek – szybkie ciasto bez pieczenia!


Karmelek – szybkie ciasto bez pieczenia!

Bardzo proste i wprost ekspresowe ciasto. Do wykonania w zaledwie pół godzinki. Polecam!

 

 

Składniki:

Herbatniki ok 12 sztuk

250ml śmietanki kremówki

250g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

podłużne biszkopty ok 14 sztuk

3 łyżki kawy cappuccino

1 puszka masy kajmakowej

opcjonalnie polewa czekoladowa

 

 

*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 21×21 cm). Na dnie układamy warstwę herbatników.  Kawę cappuccino zalewamy połową szklanki gorącej wody i odkładamy do wystudzenia ***

*** W misie miksera umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Wszystko razem ubijamy, aż powstanie gęsty krem ***

*** Krem śmietankowy wykładamy na herbatniki i wyrównujemy ***

*** Podłużne biszkopty krótko namaczamy kolejno w kawie cappuccino ***

*** Namoczone biszkopty układamy na kremie ***

*** Na biszkoptach rozsmarowujemy masę kajmakową ***

*** Opcjonalnie ciasto możemy polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą ***

*** Wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE