Karmelek – szybkie ciasto bez pieczenia!
Bardzo proste i wprost ekspresowe ciasto. Do wykonania w zaledwie pół godzinki. Polecam!
Składniki:
Herbatniki ok 12 sztuk
250ml śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
podłużne biszkopty ok 14 sztuk
3 łyżki kawy cappuccino
1 puszka masy kajmakowej
opcjonalnie polewa czekoladowa
*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 21×21 cm). Na dnie układamy warstwę herbatników. Kawę cappuccino zalewamy połową szklanki gorącej wody i odkładamy do wystudzenia ***
*** W misie miksera umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Wszystko razem ubijamy, aż powstanie gęsty krem ***
*** Krem śmietankowy wykładamy na herbatniki i wyrównujemy ***
*** Podłużne biszkopty krótko namaczamy kolejno w kawie cappuccino ***
*** Namoczone biszkopty układamy na kremie ***
*** Na biszkoptach rozsmarowujemy masę kajmakową ***
*** Opcjonalnie ciasto możemy polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą ***
*** Wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ