Zupa hamburgerowa


Zupa hamburgerowa

Ta zupa to obiad dwudaniowy w jednym. Gęsta, sycąca, pożywna, aromatyczna i po prosu przepyszna. Najlepiej smakuje na gorąco podana ze świeżym pieczywem. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 600g mielonej wołowiny

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 puszka krojonych pomidorów

ok 1 litr bulionu

pół szklanki kukurydzy konserwowej

2 ogórki kiszone

1 łyżka koncentratu pomidorowego

opcjonalnie 1 łyżka sosu chilli

1 łyżka mąki

Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia, cukier

olej do smażenia

 

 

*** Papryki kroimy w kosteczkę ***

*** W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone. Smażymy na dużej mocy palnika ciągle mieszając ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy papryki ***

*** Smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy pomidory z puszki ***

*** Mieszamy ***

*** Zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Gotujemy przez 30 minut na średniej mocy palnika. W międzyczasie kroimy ogórki (u mnie są to mocno ukwaszone ogórki małosolne) ***

*** Po tym czasie dodajemy kukurydze konserwową i ogórki ***

*** Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 20 minut ***

*** Dodajemy sos chilli i przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryki, zioła i niewielką ilość cukru) ***

*** Do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i całość wlewamy do gotującej się zupy. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż zupa zgęstnieje ***

*** Podajemy na gorąco ze świeżym pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE