Zupa hamburgerowa
Ta zupa to obiad dwudaniowy w jednym. Gęsta, sycąca, pożywna, aromatyczna i po prosu przepyszna. Najlepiej smakuje na gorąco podana ze świeżym pieczywem. Polecam!
Składniki:
ok 600g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 puszka krojonych pomidorów
ok 1 litr bulionu
pół szklanki kukurydzy konserwowej
2 ogórki kiszone
1 łyżka koncentratu pomidorowego
opcjonalnie 1 łyżka sosu chilli
1 łyżka mąki
Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia, cukier
olej do smażenia
*** Papryki kroimy w kosteczkę ***
*** W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone. Smażymy na dużej mocy palnika ciągle mieszając ***
*** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy papryki ***
*** Smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy pomidory z puszki ***
*** Mieszamy ***
*** Zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Gotujemy przez 30 minut na średniej mocy palnika. W międzyczasie kroimy ogórki (u mnie są to mocno ukwaszone ogórki małosolne) ***
*** Po tym czasie dodajemy kukurydze konserwową i ogórki ***
*** Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 20 minut ***
*** Dodajemy sos chilli i przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryki, zioła i niewielką ilość cukru) ***
*** Do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i całość wlewamy do gotującej się zupy. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż zupa zgęstnieje ***
*** Podajemy na gorąco ze świeżym pieczywem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ