Kruche ciasteczka z nutellą
Małe słodkie przekąski, które charakteryzują się delikatną, kruchą teksturą i bogatym, czekoladowym smakiem. Są idealne jako dodatek do kawy lub herbaty, a także jako słodka przekąska o każdej porze dnia.
Składniki:
100g miękkiego masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50g gorzkiej czekolady
ok pół słoiczka nutelli
*** Do misy miksera przekładamy miękkie masło oraz cukrem. Miksujemy razem na gładką masę ***
*** Dodajemy kolejno jajka i miksujemy do połączenia składników ***
*** Wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Zagniatamy ciasto ***
*** Czekoladę kroimy na małe kawałki ***
*** Pokrojoną czekoladę dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy ***
*** Odłamujemy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy ***
*** Na ciasto nakładamy około pół łyżeczki nutelli ***
*** Zlepiamy brzegi tworząc kulkę ***
*** Kulki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zlepieniem do dołu ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut do zrumienienia ***
*** Odkładamy do wystudzenia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ