Kruche ciasteczka z nutellą


Kruche ciasteczka z nutellą

Małe słodkie przekąski, które charakteryzują się delikatną, kruchą teksturą i bogatym, czekoladowym smakiem. Są idealne jako dodatek do kawy lub herbaty, a także jako słodka przekąska o każdej porze dnia.

 

 

Składniki:

100g miękkiego masła

3 jajka

3/4 szklanki cukru

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

50g gorzkiej czekolady

ok pół słoiczka nutelli

 

 

*** Do misy miksera przekładamy miękkie masło oraz cukrem. Miksujemy razem na gładką masę ***

*** Dodajemy kolejno jajka i miksujemy do połączenia składników ***

*** Wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Zagniatamy ciasto ***

*** Czekoladę kroimy na małe kawałki ***

*** Pokrojoną czekoladę dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy ***

*** Odłamujemy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy ***

*** Na ciasto nakładamy około pół łyżeczki nutelli ***

*** Zlepiamy brzegi tworząc kulkę ***

*** Kulki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zlepieniem do dołu ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut do zrumienienia ***

*** Odkładamy do wystudzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE