Babeczki kinderki
Delikatne, wilgotne, miękkie i puszyste babeczki z pysznym dodatkiem w postaci kinder czekoladek. Proste i szybkie w przygotowaniu. Chętnie zajadają się nimi zarówno dzieci jak i dorośli. Polecam!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.
- CIASTO:
1 szklanka gęstego jogurtu greckiego
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 jajka
100ml oleju
- DODATKOWO:
8- 10 czekoladek kinder
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy olej oraz jogurt i całość miksujemy krótko, tylko do połączenia składników ***
*** Do ciasta partiami przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia (3-4 partie) ***
*** Po każdej partii mąki mieszamy całość szpatułką (nie mikserem) ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 12 sztuk ***
*** Czekoladki kroimy na kawałki ***
*** Pokrojone czekoladki układamy na babeczkach i delikatnie wciskamy w ciasto ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 20-25 minut – do suchego patyczka ***
*** Podajemy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ