Babeczki kinderki


Babeczki kinderki

Delikatne, wilgotne, miękkie i puszyste babeczki z pysznym dodatkiem w postaci kinder czekoladek. Proste i szybkie w przygotowaniu. Chętnie zajadają się nimi zarówno dzieci jak i dorośli. Polecam!

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.

  • CIASTO:

1 szklanka gęstego jogurtu greckiego

2 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

2 jajka

100ml oleju

  • DODATKOWO:

8- 10 czekoladek kinder

 

 

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej oraz jogurt i całość miksujemy krótko, tylko do połączenia składników ***

*** Do ciasta partiami przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia (3-4 partie) ***

*** Po każdej partii mąki mieszamy całość szpatułką (nie mikserem) ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 12 sztuk ***

*** Czekoladki kroimy na kawałki ***

*** Pokrojone czekoladki układamy na babeczkach i delikatnie wciskamy w ciasto ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 20-25 minut – do suchego patyczka ***

*** Podajemy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE