Kremowy sernik w czekoladzie – prosty i przepyszny!


Kremowy sernik w czekoladzie – prosty i przepyszny!

Jeden z najlepszych serników, który w dodatku jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wychodzi delikatny, kremowy i wprost rozpływa się w ustach, jest tak pyszny, że nawet nie potrzeba do niego żadnych dodatków, wystarczy polać płynną czekoladą i gotowe. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

150g ciastek pełnoziarnistych

80g masła

1 łyżka kakao

  • Masa serowa:

1 kg mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)

200g cukru

2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

4 jajka

200ml śmietanki kremówki 30%

  • Polewa czekoladowa:

100g mlecznej czekolady

(lub 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady)

ok 150ml śmietanki kremówki

 

 

*** Masło roztapiamy w garnuszku ***

*** Ciastka kruszymy w malakserze. Roztopione masło oraz kakao dodajemy do ciastek i ponownie miksujemy ***

*** Spód tortownicy lub rantu cukierniczego (u mnie o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy ciastka zmieszane z masłem i kakaem, równomiernie rozprowadzamy i przyduszamy łyżką lub dnem szklanki. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej ***

*** Ser mielony przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną ***

*** Miksujemy wszystko przez kilka minut, aż składniki się połączą ***

*** Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita wlewamy cienkim strumieniem śmietankę ***

*** Miksujemy jeszcze przez około 1 minutę. Masę serową przelewamy delikatnie do tortownicy na spód z herbatników ***

*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160’C. Na dnie piekarnika umieszczamy blaszkę z wrzącą wodą. Wkładamy ciasto i pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odcinamy nożem brzegi sernika od blaszki, aby równo opadł (choć sernik bardzo mało opada) i studzimy. Wyjmujemy z blaszki ***

*** Gdy sernik całkowicie ostygnie przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamane na kawałki czekolady, odstawiamy na ok 2 minuty ***

*** Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę. Odstawiamy do wystudzenia, ale ma pozostać płynna ***

*** Sernik polewamy równomiernie czekoladą ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE