Kremowy sernik w czekoladzie – prosty i przepyszny!
Jeden z najlepszych serników, który w dodatku jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wychodzi delikatny, kremowy i wprost rozpływa się w ustach, jest tak pyszny, że nawet nie potrzeba do niego żadnych dodatków, wystarczy polać płynną czekoladą i gotowe. Polecam!
Składniki:
- Spód ciasta:
150g ciastek pełnoziarnistych
80g masła
1 łyżka kakao
- Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)
200g cukru
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
200ml śmietanki kremówki 30%
- Polewa czekoladowa:
100g mlecznej czekolady
(lub 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady)
ok 150ml śmietanki kremówki
*** Masło roztapiamy w garnuszku ***
*** Ciastka kruszymy w malakserze. Roztopione masło oraz kakao dodajemy do ciastek i ponownie miksujemy ***
*** Spód tortownicy lub rantu cukierniczego (u mnie o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy ciastka zmieszane z masłem i kakaem, równomiernie rozprowadzamy i przyduszamy łyżką lub dnem szklanki. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej ***
*** Ser mielony przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną ***
*** Miksujemy wszystko przez kilka minut, aż składniki się połączą ***
*** Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita wlewamy cienkim strumieniem śmietankę ***
*** Miksujemy jeszcze przez około 1 minutę. Masę serową przelewamy delikatnie do tortownicy na spód z herbatników ***
*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160’C. Na dnie piekarnika umieszczamy blaszkę z wrzącą wodą. Wkładamy ciasto i pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odcinamy nożem brzegi sernika od blaszki, aby równo opadł (choć sernik bardzo mało opada) i studzimy. Wyjmujemy z blaszki ***
*** Gdy sernik całkowicie ostygnie przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamane na kawałki czekolady, odstawiamy na ok 2 minuty ***
*** Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę. Odstawiamy do wystudzenia, ale ma pozostać płynna ***
*** Sernik polewamy równomiernie czekoladą ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ