Sernik dubajski


Sernik dubajski

Wykwintny deser inspirowany bardzo ostatnio popularną dubajską czekoladą. Przepis wbrew pozorom wcale nie jest trudny do zrobienia. A okazji by wykonać to pyszne i efektowne ciasto z pewnością nie zabraknie.

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

150g jasnych herbatników

80g masła

  • Masa serowa:

1 kg mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)

200g cukru

2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

4 jajka

200ml śmietanki kremówki 30%

  • Warstwa dubajska:

150g smażonego ciasta kadayif (kataifi)

200g kremu pistacjowego

garść obranych pistacji

  • Polewa czekoladowa:

100ml śmietanki kremówki

50g mlecznej czekolady

50g gorzkiej czekolady

garść pistacji

 

 

*** Przygotowujemy spód ciasta. Masło rozpuszczamy w rondelku. Herbatniki kruszymy w malakserze na „bułkę tartą” ***

*** Zmielone herbatniki mieszamy dokładnie z rozpuszczonym masłem. Tortownice (moja foremka ma średnicę 22cm) wykładamy papierem do pieczenia – tylko spód. Herbatniki wykładamy na dno tortownicy, ugniatamy tak, aby szczelnie pokryły dno i część boków foremki. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej ***

*** Ser mielony przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną ***

*** Miksujemy wszystko przez kilka minut, aż składniki się połączą ***

*** Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita wlewamy cienkim strumieniem śmietankę ***

*** Miksujemy jeszcze przez około 1 minutę ***

*** Masę serową przelewamy delikatnie do tortownicy na spód z herbatników ***

*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160’C. Na dnie piekarnika umieszczamy blaszkę z gorącą wodą. Wkładamy ciasto i pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odcinamy nożem brzegi sernika od blaszki, aby równo opadł (choć sernik bardzo mało opada) i studzimy ***

*** Gdy sernik całkowicie ostygnie przygotowujemy „warstwę dubajską”. Do miski przekładamy ciasto katafi i dodajemy krem pistacjowy (nie pastę pistacjową tylko krem) oraz drobno posiekane pistacje ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Warstwę dubajską układamy na cieście, dociskamy ***

*** Przygotowujemy polewę czekoladową. Śmietankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Gdy się zagotuje zdejmujemy z palnika i dodajemy połamane na kawałki czekolady. Po minucie mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Polewę wykładamy równomiernie na ciasto ***

*** Z wierzchu ciasto obsypujemy posiekanymi pistacjami ***

*** Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE