Sernik dubajski
Wykwintny deser inspirowany bardzo ostatnio popularną dubajską czekoladą. Przepis wbrew pozorom wcale nie jest trudny do zrobienia. A okazji by wykonać to pyszne i efektowne ciasto z pewnością nie zabraknie.
Składniki:
- Spód ciasta:
150g jasnych herbatników
80g masła
- Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)
200g cukru
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
200ml śmietanki kremówki 30%
- Warstwa dubajska:
150g smażonego ciasta kadayif (kataifi)
200g kremu pistacjowego
garść obranych pistacji
- Polewa czekoladowa:
100ml śmietanki kremówki
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
garść pistacji
*** Przygotowujemy spód ciasta. Masło rozpuszczamy w rondelku. Herbatniki kruszymy w malakserze na „bułkę tartą” ***
*** Zmielone herbatniki mieszamy dokładnie z rozpuszczonym masłem. Tortownice (moja foremka ma średnicę 22cm) wykładamy papierem do pieczenia – tylko spód. Herbatniki wykładamy na dno tortownicy, ugniatamy tak, aby szczelnie pokryły dno i część boków foremki. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej ***
*** Ser mielony przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną ***
*** Miksujemy wszystko przez kilka minut, aż składniki się połączą ***
*** Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita wlewamy cienkim strumieniem śmietankę ***
*** Miksujemy jeszcze przez około 1 minutę ***
*** Masę serową przelewamy delikatnie do tortownicy na spód z herbatników ***
*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160’C. Na dnie piekarnika umieszczamy blaszkę z gorącą wodą. Wkładamy ciasto i pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odcinamy nożem brzegi sernika od blaszki, aby równo opadł (choć sernik bardzo mało opada) i studzimy ***
*** Gdy sernik całkowicie ostygnie przygotowujemy „warstwę dubajską”. Do miski przekładamy ciasto katafi i dodajemy krem pistacjowy (nie pastę pistacjową tylko krem) oraz drobno posiekane pistacje ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Warstwę dubajską układamy na cieście, dociskamy ***
*** Przygotowujemy polewę czekoladową. Śmietankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Gdy się zagotuje zdejmujemy z palnika i dodajemy połamane na kawałki czekolady. Po minucie mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Polewę wykładamy równomiernie na ciasto ***
*** Z wierzchu ciasto obsypujemy posiekanymi pistacjami ***
*** Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ