Racuszki śmietankowo bananowe


Racuszki śmietankowo bananowe

Puszyste placuszki o delikatnym, słodkim smaku i miękkiej konsystencji. Doskonałe danie na śniadanie, deser lub słodką przekąskę.

 

 

Składniki:

1 dojrzały banan

150 g gęstej kwaśnej śmietany 

2 jajka 

200g mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru pudru

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do oprószenia

 

*** Banana obieramy ze skórki, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem ***

*** Wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i mieszamy ***

*** Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy placek ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron na rumiano ***

*** Po zdjęciu z patelni placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE