Nocne rogaliki z jabłkami


Nocne rogaliki z jabłkami

Pyszny i aromatyczny wypiek, który zachwyca swoim wyglądem oraz smakiem. Prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w sobie słodko kwaskowy smak jabłek z delikatnością i puszystością ciasta drożdżowego. Idealne na drugie śniadanie, deser lub przekąskę do kawki.

 

 

Składniki:

25g świeżych drożdży

1,5 szklanki mąki

+ mąka do podsypania

160g śmietany 18%

100g masła

2 łyżki cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

1 żółtko

  • Nadzienie:

3 jabłka

3 łyżki cukru

3 łyżki wody

  • Dodatkowo:

1 białko jaja

cukier puder do posypania

 

 

*** Przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę ***

*** Przekładamy do garnka, dodajemy wodę i cukier , zagotowujemy i dusimy na małym ogniu często mieszając, aż powstanie mus. Większość kawałków ma nadal pozostać w całości. Odkładamy do wystudzenia ***

*** Do miseczki przekładamy 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę cukru pudru, wkruszamy drożdże ***

*** Całość dokładnie mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut ***

*** Następnie do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałe cukry, sól, pokrojone na kawałki masło, resztę śmietany, żółtko i zaczyn z drożdży ***

*** Całość zagniatamy najlepiej za pomocą robota z hakiem na gładkie, jednolite ciasno ***

*** Miskę z ciastem zawijamy szczelnie w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc (około 10 godzin) ***

*** Po tym czasie wyrabiamy jeszcze przez chwilę ręcznie na podsypanym mąką blacie ***

*** Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część kolejno rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów ***

*** U podstawy każdego trójkąta układamy łyżkę nadzienia ***

*** Trójkąty z nadzieniem rolujemy tworząc rogaliki. Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Blaszkę przykrywamy ściereczką i odkładamy rogale na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20-25 minut do mocnego zrumienienia ***

*** Po upieczeniu oprószamy obficie cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE