Nocne rogaliki z jabłkami
Pyszny i aromatyczny wypiek, który zachwyca swoim wyglądem oraz smakiem. Prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w sobie słodko kwaskowy smak jabłek z delikatnością i puszystością ciasta drożdżowego. Idealne na drugie śniadanie, deser lub przekąskę do kawki.
Składniki:
25g świeżych drożdży
1,5 szklanki mąki
+ mąka do podsypania
160g śmietany 18%
100g masła
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 żółtko
- Nadzienie:
3 jabłka
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
- Dodatkowo:
1 białko jaja
cukier puder do posypania
*** Przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę ***
*** Przekładamy do garnka, dodajemy wodę i cukier , zagotowujemy i dusimy na małym ogniu często mieszając, aż powstanie mus. Większość kawałków ma nadal pozostać w całości. Odkładamy do wystudzenia ***
*** Do miseczki przekładamy 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę cukru pudru, wkruszamy drożdże ***
*** Całość dokładnie mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut ***
*** Następnie do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałe cukry, sól, pokrojone na kawałki masło, resztę śmietany, żółtko i zaczyn z drożdży ***
*** Całość zagniatamy najlepiej za pomocą robota z hakiem na gładkie, jednolite ciasno ***
*** Miskę z ciastem zawijamy szczelnie w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc (około 10 godzin) ***
*** Po tym czasie wyrabiamy jeszcze przez chwilę ręcznie na podsypanym mąką blacie ***
*** Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część kolejno rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów ***
*** U podstawy każdego trójkąta układamy łyżkę nadzienia ***
*** Trójkąty z nadzieniem rolujemy tworząc rogaliki. Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Blaszkę przykrywamy ściereczką i odkładamy rogale na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20-25 minut do mocnego zrumienienia ***
*** Po upieczeniu oprószamy obficie cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ