Fasolka po węgiersku
Sycąca i rozgrzewająca potrawa o intensywnym smaku oraz aromacie. Coś pysznego!
Składniki:
500g fasoli Jaś
250g surowego wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
pół papryczki chilli
ok 2 litry bulionu warzywnego
1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregan
sól, pieprz, cukier
liść laurowy, ziele angielskie
*** Fasolkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na około 12 godzin do napęcznienia ***
*** Po tym czasie fasolkę odcedzamy, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę ***
*** W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w plasterki boczek ***
*** Gdy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę ***
*** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz drobno posiekaną papryczkę chilli i czosnek. Smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę ***
*** Do gotującej się fasoli dodajemy pastę paprykową, przecier pomidorowy i suszone zioła, mieszamy ***
*** Następnie dokładamy zawartość patelni, mieszamy ***
*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ