Fasolka po węgiersku


Fasolka po węgiersku

Sycąca i rozgrzewająca potrawa o intensywnym smaku oraz aromacie. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

500g fasoli Jaś

250g surowego wędzonego boczku

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

pół papryczki chilli

ok 2 litry bulionu warzywnego

1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregan

sól, pieprz, cukier

liść laurowy, ziele angielskie

 

 

*** Fasolkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na około 12 godzin do napęcznienia ***

*** Po tym czasie fasolkę odcedzamy, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę ***

*** W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w plasterki boczek ***

*** Gdy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę ***

*** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz drobno posiekaną papryczkę chilli i czosnek. Smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę ***

*** Do gotującej się fasoli dodajemy pastę paprykową, przecier pomidorowy i suszone zioła, mieszamy ***

*** Następnie dokładamy zawartość patelni, mieszamy ***

*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE