Naleśniki z porem i pieczarkami zapiekane pod beszamelem


Naleśniki z porem i pieczarkami zapiekane pod beszamelem

Danie bezmięsne, ale o bardzo bogatym, kremowym smaku i apetycznym wyglądzie. Sos beszamelowy nadaje całości aksamitną konsystencję i łagodny, maślany smak. Idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

ok 10 dkg pieczarek

ok 20 centymetrowy kawałek pora

10 dkg żółtego sera mozzarella

1 łyżka masła

sól, pieprz

  • Beszamel:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1/3 łyżeczki soli

szczypta pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

ok 1/2 szklanki mleka

  • Dodatkowo:

10 dkg żółtego sera

olej do smażenia

 

*** Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę ***

*** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle ***

*** Gdy pieczarki zrumienią się dodajemy pokrojonego w półplasterki pora i smażymy całość przez kilka minut często mieszając. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do przestudzenia ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu, posypujemy startym lub drobno pokrojonym serem i rolujemy ***

*** Przygotowujemy beszamel: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką. Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos byłby zbyt gęsty możemy dolać trochę więcej mleka ***

*** Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę beszamelu. Roladki naleśnikowe przecinamy na pół, układamy w naczyniu i posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i zapiekamy przez około 15 minut. Na koniec polewamy pozostałym sosem beszamelowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE