Gotowana kapusta słodko-kwaśna
Kapusta gotowana na gęsto to uniwersalny i pyszny dodatek do obiadu, który pasuje do wielu dań. Pamiętam to danie z dzieciństwa, u nas zazwyczaj podawana była z duszonymi ziemniaczkami i kotletem.
Składniki:
pół główki białej kapusty
2 łyżki octu
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
*** Kapustę grubo szatkujemy ***
*** Pokrojoną kapustę wrzucamy do garnka i wlewamy wodę do połowy wysokości kapusty ***
*** Gotujemy kapustę prawie do miękkości, woda w tym czasie w większości wyparuje ***
*** Dodajemy ocet, cukier, koperek i masło. Przyprawiamy delikatnie do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę ***
*** Podajemy jako dodatek do obiadu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów! Przepisy tutaj (KLIK)
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ