Zapiekanka naleśnikowa z beszamelem i pysznym farszem


Zapiekanka naleśnikowa z beszamelem i pysznym farszem

 

 

Składniki:

5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK)

olej do smażenia

  • Farsz:

10 dkg chudego boczku lub wędzonej szynki

1 cebula

10 dkg pieczarek

pół niedużej cukinii

mała puszka kukurydzy z groszkiem

20 dkg tartego żółtego sera (u mnie mieszanka sera gouda, mozzarella i cheddar)

  • Beszamel:

3 łyżki masła

2 płaskie łyżki mąki

1 szklanka mleka

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek lub szynkę ***

*** Gdy wędlina zrumieni się, zdejmujemy ją z patelni, dodajemy trochę oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy drobno pokrojone pieczarki, mieszamy i podsmażamy ***

*** Po chwili dokładamy pokrojoną w kostkę cukinię ***

*** Smażymy często mieszając, aż cukinia zmięknie. Wyłączamy palnik i dokładamy odsączoną z zalewy kukurydzę z groszkiem ***

*** Następnie dokładamy podsmażoną wcześniej wędlinę i odkładamy całość do wystudzenia ***

*** W międzyczasie smażymy naleśniki według podanego przepisu ***

*** Do wystudzonego farszu dodajemy 3/4 tartego sera ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

Na każdym naleśniku rozkładamy po 2-3 łyżki farszu ***

*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulon i kroimy na cztery części ***

*** Roladki naleśnikowe układamy jedna obok drugiej,  pionowo, w żaroodpornym naczyniu ***

*** Przygotowujemy beszamel: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką. Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos byłby zbyt gęsty możemy dolać trochę więcej mleka ***

*** Roladki naleśnikowe polewamy równomiernie sosem ***

*** Następnie danie posypujemy startem żółtym serem ***

*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez 20 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE