Zapiekanka naleśnikowa z beszamelem i pysznym farszem
Składniki:
5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK)
olej do smażenia
- Farsz:
10 dkg chudego boczku lub wędzonej szynki
1 cebula
10 dkg pieczarek
pół niedużej cukinii
mała puszka kukurydzy z groszkiem
20 dkg tartego żółtego sera (u mnie mieszanka sera gouda, mozzarella i cheddar)
- Beszamel:
3 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
*** Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek lub szynkę ***
*** Gdy wędlina zrumieni się, zdejmujemy ją z patelni, dodajemy trochę oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy drobno pokrojone pieczarki, mieszamy i podsmażamy ***
*** Po chwili dokładamy pokrojoną w kostkę cukinię ***
*** Smażymy często mieszając, aż cukinia zmięknie. Wyłączamy palnik i dokładamy odsączoną z zalewy kukurydzę z groszkiem ***
*** Następnie dokładamy podsmażoną wcześniej wędlinę i odkładamy całość do wystudzenia ***
*** W międzyczasie smażymy naleśniki według podanego przepisu ***
*** Do wystudzonego farszu dodajemy 3/4 tartego sera ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
Na każdym naleśniku rozkładamy po 2-3 łyżki farszu ***
*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulon i kroimy na cztery części ***
*** Roladki naleśnikowe układamy jedna obok drugiej, pionowo, w żaroodpornym naczyniu ***
*** Przygotowujemy beszamel: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką. Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos byłby zbyt gęsty możemy dolać trochę więcej mleka ***
*** Roladki naleśnikowe polewamy równomiernie sosem ***
*** Następnie danie posypujemy startem żółtym serem ***
*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez 20 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ