Dorsz w sosie porowym


Dorsz w sosie porowym

Delikatna i przepyszna ryba w ekstra kremowym i wyrazistym sosie. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

ok 300g filetów z dorsza

Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy

pół szklanki mąki do obtoczenia ryby

1/3 szklanki białego wina

pół szklanki bulionu

pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%

olej do smażenia

1 por (biała część i jasno zielona)

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

*** Pora kroimy w krążki ***

*** Filety z dorsza kroimy na mniejsze porcję i oprószamy z dwóch stron przyprawami ***

*** Następnie rybę obtaczamy w mącę ***

*** Filety smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano ***

*** Usmażoną rybkę przekładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pora. Po kilku minutach dokładamy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***

*** Całość zalewamy białym winem, zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż wino odparuje ***

*** Wlewamy bulion, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Do szklanki ze śmietanką dodajemy łyżeczkę mąki oraz 2-3 łyżeczki gorącego bulionu z patelni, mieszamy i wlewamy na patelnie ***

*** Zagotowujemy mieszając, aby nie powstały grudki ***

*** Dodajemy wcześniej usmażone kawałki ryby. Dusimy całość na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje ***

*** Na końcu posypujemy siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE