Dorsz w sosie porowym
Delikatna i przepyszna ryba w ekstra kremowym i wyrazistym sosie. Coś pysznego!
Składniki:
ok 300g filetów z dorsza
Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy
pół szklanki mąki do obtoczenia ryby
1/3 szklanki białego wina
pół szklanki bulionu
pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
olej do smażenia
1 por (biała część i jasno zielona)
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
*** Pora kroimy w krążki ***
*** Filety z dorsza kroimy na mniejsze porcję i oprószamy z dwóch stron przyprawami ***
*** Następnie rybę obtaczamy w mącę ***
*** Filety smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano ***
*** Usmażoną rybkę przekładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pora. Po kilku minutach dokładamy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***
*** Całość zalewamy białym winem, zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż wino odparuje ***
*** Wlewamy bulion, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Do szklanki ze śmietanką dodajemy łyżeczkę mąki oraz 2-3 łyżeczki gorącego bulionu z patelni, mieszamy i wlewamy na patelnie ***
*** Zagotowujemy mieszając, aby nie powstały grudki ***
*** Dodajemy wcześniej usmażone kawałki ryby. Dusimy całość na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje ***
*** Na końcu posypujemy siekaną zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ