Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami
Treściwe i rozgrzewające danie, idealne na obiadek dla całej rodziny w chłodny dzień. Gulasz możemy podać z gotowanymi ziemniakami, kluskami, kaszą, albo po prostu ze świeżym pieczywem. Coś pysznego!
Składniki:
ok 1 kg wołowiny
2 cebule
20 dkg małych pieczarek
ok 3 łyżki mąki
1 szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
1,5 szklanki bulionu
1 czerwona papryka
2-3 ogórki kiszone
liść laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
1 łyżka siekanej zieleniny
- Marynata:
2 łyżki oleju
1 płaska łyżka soli i słodkiej papryki
po dużej szczypcie pieprzu i chilli
1 łyżka musztardy
*** Mięso kroimy w niezbyt cienkie paski ***
*** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dodajemy wszystkie składniki marynaty ***
*** Całość dokładnie mieszamy. Mięso w marynacie trzymamy przez minimum 1 godzinę. Można zostawić także na całą noc w lodówce ***
*** Po tym czasie mięso oprószamy mąką, delikatnie mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju i podsmażamy partiami mięso na rumiano ***
*** Podsmażone mięso przesuwamy na boki, a na środku układamy pokrojoną w piórka cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki ***
*** Mieszamy i smażymy przez kilka minut ***
*** Następnie całość zalewamy winem, zagotowujemy ***
*** Zmniejszamy moc palnika do małej, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy całość pod przykryciem przez około 80 minut. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy dodatkowo bulionem ***
*** W międzyczasie paprykę i ogórki kiszone kroimy w paseczki ***
*** Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa ***
*** Delikatnie mieszamy i dusimy całość przez około 30 minut ***
*** W międzyczasie doprawiamy potrawę do smaku i gdy mięso jest już całkowicie miękkie posypujemy danie siekaną zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ