Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami


Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami

Treściwe i rozgrzewające danie, idealne na obiadek dla całej rodziny w chłodny dzień. Gulasz możemy podać z gotowanymi ziemniakami, kluskami, kaszą, albo po prostu ze świeżym pieczywem. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

ok 1 kg wołowiny

2 cebule

20 dkg małych pieczarek

ok 3 łyżki mąki

1 szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)

1,5 szklanki bulionu

1 czerwona papryka

2-3 ogórki kiszone

liść laurowy

2-3 kulki ziela angielskiego

1 łyżka siekanej zieleniny

  • Marynata:

2 łyżki oleju

1 płaska łyżka soli i słodkiej papryki

po dużej szczypcie pieprzu i chilli

1 łyżka musztardy

 

 

*** Mięso kroimy w niezbyt cienkie paski ***

*** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dodajemy wszystkie składniki marynaty ***

*** Całość dokładnie mieszamy. Mięso w marynacie trzymamy przez minimum 1 godzinę. Można zostawić także na całą noc w lodówce ***

*** Po tym czasie mięso oprószamy mąką, delikatnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju i podsmażamy partiami mięso na rumiano ***

*** Podsmażone mięso przesuwamy na boki, a na środku układamy pokrojoną w piórka cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki ***

*** Mieszamy i smażymy przez kilka minut ***

*** Następnie całość zalewamy winem, zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy moc palnika do małej, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy całość pod przykryciem przez około 80 minut. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy dodatkowo bulionem ***

*** W międzyczasie paprykę i ogórki kiszone kroimy w paseczki ***

*** Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa ***

*** Delikatnie mieszamy i dusimy całość przez około 30 minut ***

*** W międzyczasie doprawiamy potrawę do smaku i gdy mięso jest już całkowicie miękkie posypujemy danie siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE