Makowiec japoński z kremem kawowym
Składniki:
* użyłam blaszki o wymiarach 32×20 cm
1 opakowanie herbatników (ok 20 sztuk)
0,5 kg maku – suchego, niemielonego
200g cukru pudru
7 jajek (osobno żółtka i białka)
80g kaszy manny
50g rodzynek
50g żurawiny
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100g mieszanki orzechów
7 jabłek
- Krem kawowy:
300ml śmietanki kremówki 36%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
*** Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm) ***
*** Mak przekładamy do garnka i zalewamy wodą na około 1 cm nad makiem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy często mieszając przez około pół godziny ***
*** Mak przecedzamy i odkładamy na sitku do całkowitego wystudzenia ***
*** Zimny i odcedzony mak mielimy dwukrotnie ***
*** Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku ***
*** Cały czas mieszając dokładamy partiami zmielony mak ***
*** Następnie dodajemy kaszę manną. Całość mieszamy do czasu połączenia się składników ***
*** Dodajemy wszystkie bakalie: posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki i żurawinę ***
*** Mieszamy ***
*** Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Starte jabłka dodajemy do masy makowej, mieszamy ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy do masy ***
*** Mieszamy delikatnie do połączenia składników ***
*** Gotową masę makową przekładamy na spód z herbatników, wyrównujemy ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 1 godzinę ***
*** Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przygotowujemy krem kawowy. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone, dodajemy cukier puder i całość miksujemy, aż uzyskamy sztywny krem ***
*** Do kawy rozpuszczalnej dodajemy 1-2 łyżki wody, mieszamy. Rozpuszczoną kawę dodajemy do kremu, dokładnie mieszamy ***
*** Krem nakładamy na ciasto, można to zrobić za pomocą worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdy, albo po prosu wyłożyć łyżką i wyrównać ***
*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
-
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ