Makowiec japoński z kremem kawowym


Makowiec japoński z kremem kawowym

 

 

Składniki:

* użyłam blaszki o wymiarach 32×20 cm

1 opakowanie herbatników (ok 20 sztuk)

0,5 kg maku – suchego, niemielonego

200g miękkiego masła 

200g cukru pudru

7 jajek (osobno żółtka i białka)

80g kaszy manny

50g rodzynek

50g żurawiny

50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

100g mieszanki orzechów

7 jabłek

  • Krem kawowy:

300ml śmietanki kremówki 36%

250g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

 

*** Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm) ***

*** Mak przekładamy do garnka i zalewamy wodą na około 1 cm nad makiem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy często mieszając przez około pół godziny ***

*** Mak przecedzamy i odkładamy na sitku do całkowitego wystudzenia ***

*** Zimny i odcedzony mak mielimy dwukrotnie ***

*** Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku ***

*** Cały czas mieszając dokładamy partiami zmielony mak ***

*** Następnie dodajemy kaszę manną. Całość mieszamy do czasu połączenia się składników ***

*** Dodajemy wszystkie bakalie: posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki i żurawinę ***

*** Mieszamy ***

*** Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Starte jabłka dodajemy do masy makowej, mieszamy ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy do masy ***

*** Mieszamy delikatnie do połączenia składników ***

*** Gotową masę makową przekładamy na spód z herbatników, wyrównujemy ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 1 godzinę ***

*** Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przygotowujemy krem kawowy. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone, dodajemy cukier puder i całość miksujemy, aż uzyskamy sztywny krem ***

*** Do kawy rozpuszczalnej dodajemy 1-2 łyżki wody, mieszamy. Rozpuszczoną kawę dodajemy do kremu, dokładnie mieszamy ***

*** Krem nakładamy na ciasto, można to zrobić za pomocą worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdy, albo po prosu wyłożyć łyżką i wyrównać ***

*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

    • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE