Ciasto gwiazdka z budyniem i malinami


Ciasto gwiazdka z budyniem i malinami

Pyszny i bardzo efektowny wypiek świąteczny. Kruche ciasto z budyniem i malinami, przyozdobione gwiazdkami i oprószone cukrem pudrem. Świetnie smakuje, a przy tym pięknie przyozdabia stół. Polecam!

* moja blaszka ma wymiary 23 x 33 cm

 

 

Składniki:

  • Kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

220g zimnego masła

1 szklanka drobnego cukru

1 jajko

szczypta soli

  • Budyń:

3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

100g cukru

1200ml mleka

16g cukru waniliowego

  • Maliny:

400g mrożonych malin

1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

  • Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia ciasta

 

 

*** Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy proszek do pieczenia, sól i  pokrojone w kostkę zimne masło ***

*** Całość siekamy drobno nożem ***

*** Dodajemy cukier i jajko ***

*** Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, obie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***

*** Przygotowujemy budyń. Litr mleka zagotowujemy wraz z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy proszki budyniowe. Gdy mleko zacznie się gotować (musi zacząć wrzeć) wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Pierwszą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 23 x 33 cm), dziurkujemy widelcem ***

*** Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 minut ***

*** Maliny posypujemy mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy ***

*** Drugą część ciasta z lodówki rozwałkowujemy i wycinamy z niego gwiazdki ***

*** Na podpieczonym cieście wykładamy przestudzony budyń ***

*** Na budyniu rozkładamy maliny, a na malinach układamy gwiazdki z ciasta ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut ***

*** Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE