Bigos wigilijny
Danie to ma bardziej urozmaicony skład niż tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami, jest bogatsze w składniki, dlatego spokojnie można je nazwać bigosem, choć oczywiście nie zawiera mięsa. Do tego jest banalnie proste w przygotowaniu i można je przechowywać w lodówce do 7 dniu, a nawet zamrozić.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
ok 60g suszonych grzybów
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok 10 suszonych śliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu
sól, pieprz, majeranek
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka masła
*** Grzyby myjemy i zalewamy gorącą wodą na około 1 godzinę ***
*** Suszone śliwki kroimy na kawałki ***
*** Kapustę kiszoną płuczemy jeśli jest mocno kwaśna i przekładamy do dużego garnka ***
*** Grzyby odcedzamy z wody w której się moczyły, jednak wody nie wylewamy, a dodajemy ją do garnka z kapustą ***
*** Grzyby kroimy na mniejsze kawałki ***
*** Na patelni podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek, oraz grzyby. Całość dusimy kilka minut często mieszając ***
*** Do kapusty kiszonej dodajemy liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego. Dodajemy grzyby z patelni i całość gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę często mieszając. W razie potrzeby podlewamy wodą ***
*** Po tym czasie do kapusty z grzybami dodajemy suszone śliwki ***
*** Dokładamy koncentrat pomidorowy oraz miód, mieszamy. Gotujemy jeszcze przez około 1 godzinę, często mieszając ***
*** W międzyczasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Sałatki na święta i wigilię Przepisy tutaj (KLIK)
- Ciasta i wypieki świąteczne! Przepisy tutaj (KLIK)
-
Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)