Bigos wigilijny


Bigos wigilijny

Danie to ma bardziej urozmaicony skład niż tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami, jest bogatsze w składniki, dlatego spokojnie można je nazwać bigosem, choć oczywiście nie zawiera mięsa. Do tego jest banalnie proste w przygotowaniu i można je przechowywać w lodówce do 7 dniu, a nawet zamrozić.

 

 

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty

ok 60g suszonych grzybów

1 cebula

1 ząbek czosnku

ok 10 suszonych śliwek

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka miodu

sól, pieprz, majeranek

liść laurowy, ziele angielskie

1 łyżka masła

 

 

*** Grzyby myjemy i zalewamy gorącą wodą na około 1 godzinę ***

*** Suszone śliwki kroimy na kawałki ***

*** Kapustę kiszoną płuczemy jeśli jest mocno kwaśna i przekładamy do dużego garnka ***

*** Grzyby odcedzamy z wody w której się moczyły, jednak wody nie wylewamy, a dodajemy ją do garnka z kapustą ***

*** Grzyby kroimy na mniejsze kawałki ***

*** Na patelni podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek, oraz grzyby. Całość dusimy kilka minut często mieszając ***

*** Do kapusty kiszonej dodajemy liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego. Dodajemy grzyby z patelni i całość gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę często mieszając. W razie potrzeby podlewamy wodą  ***

*** Po tym czasie do kapusty z grzybami dodajemy suszone śliwki ***

*** Dokładamy koncentrat pomidorowy oraz miód, mieszamy. Gotujemy jeszcze przez około 1 godzinę, często mieszając ***

*** W międzyczasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE