Roladki z nadzieniem śmietankowo-warzywnym


Roladki z nadzieniem śmietankowo-warzywnym

Świetny sposób na wyjątkowy obiad, który sprawdzi się także na święta. Delikatne i kruche zraziki z kurczaka, wypełnione kremowym i soczystym farszem, oraz zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Palce lizać!

 

 

Składniki:

4 pojedyncze filety z kurczaka

10 dkg pieczarek

kawałek pora (ok 10 cm)

1 nieduża marchewka

8 łyżeczek śmietankowego serka kanapkowego

1 szklanka mąki do obtoczenia roladek

1 łyżka masła

garść suszonych grzybów (można zastąpić pieczarkami)

1 łyżka sosu sojowego

1,5 szklanki bulionu

1 liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

sól, pieprz

olej do smażenia

 

*** Przygotowujemy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, gdy się zrumienią dodajemy drobno pokrojonego pora, mieszamy ***

*** Dodajemy startą na tarce marchew, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z palnika i odkładamy do wystudzenia ***

*** Filety drobiowe przekrawamy wzdłuż na dwie części ***

*** Przykrywamy folią spożywczą i dość cienko rozbijamy ***

*** Rozbite mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdym płacie układamy łyżeczkę serka śmietankowego ***

*** Na serku układamy 2 łyżki farszu ***

*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc zgrabne roladki ***

*** Następnie obtaczamy je kolejno w mące ***

*** Następnie formujemy je ponownie w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor  ***

*** Smażymy najpierw na „łączeniach”, a później przekładamy na drugą stronę, w ten sposób roladki nam się nie rozpadną ***

*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy suszone grzyby (lub zamiennie podsmażone pieczarki), sos sojowy oraz liść laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy ***

*** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 30 minut ***

*** Po tym czasie powstały sos zaciągamy, łyżkę mąki mieszamy w 1/3 szklanki wody, mieszamy i wlewamy do garnka. Mieszamy i zagotowujemy ***

*** W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE