Roladki z nadzieniem śmietankowo-warzywnym
Świetny sposób na wyjątkowy obiad, który sprawdzi się także na święta. Delikatne i kruche zraziki z kurczaka, wypełnione kremowym i soczystym farszem, oraz zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Palce lizać!
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
10 dkg pieczarek
kawałek pora (ok 10 cm)
1 nieduża marchewka
8 łyżeczek śmietankowego serka kanapkowego
1 szklanka mąki do obtoczenia roladek
1 łyżka masła
garść suszonych grzybów (można zastąpić pieczarkami)
1 łyżka sosu sojowego
1,5 szklanki bulionu
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
olej do smażenia
*** Przygotowujemy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, gdy się zrumienią dodajemy drobno pokrojonego pora, mieszamy ***
*** Dodajemy startą na tarce marchew, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z palnika i odkładamy do wystudzenia ***
*** Filety drobiowe przekrawamy wzdłuż na dwie części ***
*** Przykrywamy folią spożywczą i dość cienko rozbijamy ***
*** Rozbite mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdym płacie układamy łyżeczkę serka śmietankowego ***
*** Na serku układamy 2 łyżki farszu ***
*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc zgrabne roladki ***
*** Następnie obtaczamy je kolejno w mące ***
*** Następnie formujemy je ponownie w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor ***
*** Smażymy najpierw na „łączeniach”, a później przekładamy na drugą stronę, w ten sposób roladki nam się nie rozpadną ***
*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy suszone grzyby (lub zamiennie podsmażone pieczarki), sos sojowy oraz liść laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy ***
*** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 30 minut ***
*** Po tym czasie powstały sos zaciągamy, łyżkę mąki mieszamy w 1/3 szklanki wody, mieszamy i wlewamy do garnka. Mieszamy i zagotowujemy ***
*** W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ