Rolada bezowa dakłas (Dacquoise)


Rolada bezowa dakłas (Dacquoise)

Jak już pewnie zauważyliście, rolady bezowe często pojawiają się na mojej stronie, są one bowiem dość łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku po prostu wyborne. Często pytacie, czy rolada nie pokruszy się podczas zwijania, otóż troszkę może się pokruszyć, bo to w końcu beza. Jednak ogólnie nie ma problemu z jej rolowanie, ponieważ do „ciasta” dodajemy mąkę ziemniaczaną i jest ono w środku dość elastyczne i giętkie, choć nadal chrupiące z zewnątrz. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

  • Beza:

4 białka

230g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

200g słodkiej śmietanki 30 lub 36%

125g serka mascarpone

2 łyżki kajmaku z puszki

garść orzechów włoskich

kilka suszonych daktyli

  • Do ozdoby:

połówki orzechów włoskich

daktyle

listki mięty

opcjonalnie ziarenka granatu

 

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna ***

*** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy, gdyż beza troszkę urośnie podczas pieczenia ***

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

*** Przygotowujemy krem. Orzechy i daktyle siekamy ***

*** W misie miksera umieszczamy serek mascarpone i śmietankę. Wszystko ubijamy na prawie gęsty krem ***

*** Dodajemy kajmak i dalej mieszamy do połączenia się składników ***

*** Dodajemy pokrojone orzechy i daktyle ***

*** Mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Krem wykładamy na bezę zostawiając przy jednym boku przerwę na około 2 centymetry, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nam nie wypłynęło. Jedną łyżkę kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***

*** Roladę zwijamy dość luźno od jednego boku (tego na którym nie zachowaliśmy odstępu z kremem) ***

*** Z wierzchu smarujemy pozostawionym kremem i ozdabiamy orzechami,daktylami, miętą i opcjonalnie i granatem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE