Rolada bezowa dakłas (Dacquoise)
Jak już pewnie zauważyliście, rolady bezowe często pojawiają się na mojej stronie, są one bowiem dość łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku po prostu wyborne. Często pytacie, czy rolada nie pokruszy się podczas zwijania, otóż troszkę może się pokruszyć, bo to w końcu beza. Jednak ogólnie nie ma problemu z jej rolowanie, ponieważ do „ciasta” dodajemy mąkę ziemniaczaną i jest ono w środku dość elastyczne i giętkie, choć nadal chrupiące z zewnątrz. Polecam wypróbować!
Składniki:
- Beza:
4 białka
230g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
- Nadzienie:
200g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
125g serka mascarpone
2 łyżki kajmaku z puszki
garść orzechów włoskich
kilka suszonych daktyli
- Do ozdoby:
połówki orzechów włoskich
daktyle
listki mięty
opcjonalnie ziarenka granatu
*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna ***
*** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***
*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy, gdyż beza troszkę urośnie podczas pieczenia ***
*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***
*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***
*** Przygotowujemy krem. Orzechy i daktyle siekamy ***
*** W misie miksera umieszczamy serek mascarpone i śmietankę. Wszystko ubijamy na prawie gęsty krem ***
*** Dodajemy kajmak i dalej mieszamy do połączenia się składników ***
*** Dodajemy pokrojone orzechy i daktyle ***
*** Mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Krem wykładamy na bezę zostawiając przy jednym boku przerwę na około 2 centymetry, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nam nie wypłynęło. Jedną łyżkę kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***
*** Roladę zwijamy dość luźno od jednego boku (tego na którym nie zachowaliśmy odstępu z kremem) ***
*** Z wierzchu smarujemy pozostawionym kremem i ozdabiamy orzechami,daktylami, miętą i opcjonalnie i granatem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ