Polędwiczka w sosie grzybowym
Do przygotowania tego dania możemy użyć świeżych grzybów leśnych lub po prostu rozmrożonych. Pyszny obiad przygotowany w prosty i szybki sposób. Polecam!
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 cebula
ok 250g grzybów (świeżych lub rozmrożonych)
1 szklanka bulionu
2 łyżki sosu sojowego
pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz, chilli
olej do smażenia
*** Polędwiczkę kroimy w około 1 centymetrowe plastry ***
*** Pokrojone mięso oprószamy solą i pieprzem ***
*** Polędwiczki obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano ***
*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę ***
*** Dodajemy pokrojone na duże kawałki grzyby (u mnie rozmrożone) i smażymy przez 2-3 minuty ciągle mieszając ***
*** Następnie wlewamy bulion i sos sojowy, zagotowujemy ***
*** Dusimy często mieszając przez około 10 minut. Po tym czasie do śmietanki dodajemy 2 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy na patelnie, mieszamy ***
*** Dodajemy mięso i całość dusimy na małym ogniu przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje ***
*** Na koniec doprawiamy danie do smaku solą, pieprzem oraz chilli i posypujemy siekaną natką pietruszki ***
*** SMACZNEGO ***
Twarde mięso trzeba udusic