Polędwiczka w sosie grzybowym


Polędwiczka w sosie grzybowym

Do przygotowania tego dania możemy użyć świeżych grzybów leśnych lub po prostu rozmrożonych. Pyszny obiad przygotowany w prosty i szybki sposób. Polecam!

 

 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

1 cebula

ok 250g grzybów (świeżych lub rozmrożonych)

1 szklanka bulionu

2 łyżki sosu sojowego

pół szklanki słodkiej śmietanki 30%

olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, chilli

olej do smażenia

 

 

*** Polędwiczkę kroimy w około 1 centymetrowe plastry ***

*** Pokrojone mięso oprószamy solą i pieprzem ***

*** Polędwiczki obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano ***

*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę ***

*** Dodajemy pokrojone na duże kawałki grzyby (u mnie rozmrożone) i smażymy przez 2-3 minuty ciągle mieszając ***

*** Następnie wlewamy bulion i sos sojowy, zagotowujemy ***

*** Dusimy często mieszając przez około 10 minut. Po tym czasie do śmietanki dodajemy 2 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy na patelnie, mieszamy ***

*** Dodajemy mięso i całość dusimy na małym ogniu przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** Na koniec doprawiamy danie do smaku solą, pieprzem oraz chilli i posypujemy siekaną natką pietruszki ***

*** SMACZNEGO ***

KOMENTARZE