Taratuszki – puszyste faworki jogurtowe


Taratuszki – puszyste faworki jogurtowe

Są pyszne! Delikatne jogurtowe ciasto, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Szybkie i proste w przygotowaniu. Warto wypróbować!

 

 

Składniki:

25g masła

200ml gęstego jogurtu naturalnego

1,5 szklanki mąki + mąka do podsypania

1 łyżka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

szczypta soli

pół łyżeczki sody

1 jajko

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

*** W małym garnuszku rozpuszczamy masło ***

*** Zdejmujemy z palnika, dodajemy jogurt, mieszamy ***

*** Do masła z jogurtem dodajemy mąkę, cukry, sól, sodę oraz wbijamy jajko ***

*** Wszystko dokładnie zagniatamy, ręcznie za pomocą miksera z hakiem ***

*** Następnie ciasto wykładamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra ***

*** Rozwałkowane ciasto kroimy w prostokąty o długości około 6 – 7cm ***

*** Każdy prostokąt nacinamy w środku wzdłuż, aby powstała dziurka ***

*** Przez dziurkę przeplatamy jeden koniec ciasta tworząc faworki ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej na głębokość około 3 cm. Na rozgrzany olej wykładamy faworki ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***

*** Po zdjęciu z patelni przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE