Taratuszki – puszyste faworki jogurtowe
Są pyszne! Delikatne jogurtowe ciasto, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Szybkie i proste w przygotowaniu. Warto wypróbować!
Składniki:
25g masła
200ml gęstego jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki + mąka do podsypania
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
szczypta soli
pół łyżeczki sody
1 jajko
- Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** W małym garnuszku rozpuszczamy masło ***
*** Zdejmujemy z palnika, dodajemy jogurt, mieszamy ***
*** Do masła z jogurtem dodajemy mąkę, cukry, sól, sodę oraz wbijamy jajko ***
*** Wszystko dokładnie zagniatamy, ręcznie za pomocą miksera z hakiem ***
*** Następnie ciasto wykładamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra ***
*** Rozwałkowane ciasto kroimy w prostokąty o długości około 6 – 7cm ***
*** Każdy prostokąt nacinamy w środku wzdłuż, aby powstała dziurka ***
*** Przez dziurkę przeplatamy jeden koniec ciasta tworząc faworki ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej na głębokość około 3 cm. Na rozgrzany olej wykładamy faworki ***
*** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***
*** Po zdjęciu z patelni przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ