Torcik Rocher
Czekoladowo-orzechowe ciasto przełożone pyszną masą z pralinkami ferrero rocher. Rewelacyjny torcik na szczególne okazję!
Składniki:
- Ciasto:
6 jajek
120g cukru
60g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
60g orzechów laskowych – drobno zmielonych
20g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Poncz:
Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru
- Masa do przełożenia:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
250g śmietanki kremówki
8 – 10 pralinek ferrero rocher
120g masła
- Masa do obłożenia tortu:
80g masła
4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
- Dekoracja:
Pralinki Ferrero Rocher
*** Ciasto: żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Białka mieszamy delikatnie szpatułką z ubitymi żółtkami ***
*** W osobnej misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia ***
*** Suche składniki mieszamy delikatnie z masą jajeczną. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 centymetrów (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia) ***
*** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 50 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem) ***
*** W międzyczasie przygotowujemy masę do przełożenia tortu: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka i dodajemy śmietankę. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 2 godziny ***
*** Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z blaszki. Ścinamy nierówny aby tort wierzch zrobił się płaski (ścięte kawałki ciasta kruszymy i odkładamy do dekoracji). Gdy ciasto całkowicie wystygnie przecinamy je w dwóch miejscach – na 3 blaty. Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem i odkładamy do wystudzenia ***
*** Następnie kończymy przygotowywać masę: pralinki ferrero rocher rozgniatamy tłuczkiem ***
*** Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy schłodzoną masę czekoladową. Cały czas miksujemy, do momentu, aż uzyskamy jednolity krem ***
*** Do kremu dodajemy rozduszone pralinki i dokładnie mieszamy ***
*** Blaty ciasta nasączamy ponczem ***
*** Na pierwszym blacie układamy połowę masy czekoladowej. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy ***
*** Całość przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy do lodówki ***
*** Następnie przygotowujemy masę do obłożenia tortu: miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowy i nadal miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem ***
*** Gotowym kremem obkładamy górę i boki tortu (dodatkowo na górze zrobiłam wzorek widelcem ***
*** Boki tortu dekorujemy pokruszonymi resztkami ciasta. Na wierzchu układamy dekoracyjnie pralinki ***
*** Ciasto przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ