Torcik Rocher


Torcik Rocher

Czekoladowo-orzechowe ciasto przełożone pyszną masą z pralinkami ferrero rocher. Rewelacyjny torcik na szczególne okazję!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

6 jajek

120g cukru

60g mąki pszennej

50g mąki ziemniaczanej

60g orzechów laskowych – drobno zmielonych

20g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Poncz:

Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru

  • Masa do przełożenia:

100g czekolady mlecznej

100g czekolady gorzkiej

250g  śmietanki kremówki

8 – 10 pralinek ferrero rocher

120g masła

  • Masa do obłożenia tortu:

80g masła

4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella

  • Dekoracja:

Pralinki Ferrero Rocher

 

 

 

*** Ciasto: żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Białka mieszamy delikatnie szpatułką z ubitymi żółtkami ***

*** W osobnej misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia ***

*** Suche składniki mieszamy delikatnie z masą jajeczną. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 centymetrów (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia) ***

*** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 50 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem) ***

*** W międzyczasie przygotowujemy masę do przełożenia tortu: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka i dodajemy śmietankę. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 2 godziny ***

*** Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z blaszki. Ścinamy nierówny aby tort wierzch zrobił się płaski (ścięte kawałki ciasta kruszymy i odkładamy do dekoracji). Gdy ciasto całkowicie wystygnie przecinamy je w dwóch miejscach – na 3 blaty. Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem i odkładamy do wystudzenia ***

*** Następnie kończymy przygotowywać masę: pralinki ferrero rocher rozgniatamy tłuczkiem ***

*** Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy schłodzoną masę czekoladową. Cały czas miksujemy, do momentu, aż uzyskamy jednolity krem ***

*** Do kremu dodajemy rozduszone pralinki i dokładnie mieszamy ***

*** Blaty ciasta nasączamy ponczem ***

*** Na pierwszym blacie układamy połowę masy czekoladowej. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy ***

*** Całość przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy do lodówki ***

*** Następnie przygotowujemy masę do obłożenia tortu: miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowy i nadal miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem ***

*** Gotowym kremem obkładamy górę i boki tortu (dodatkowo na górze zrobiłam wzorek widelcem ***

*** Boki tortu dekorujemy pokruszonymi resztkami ciasta. Na wierzchu układamy dekoracyjnie pralinki ***

*** Ciasto przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE