Rogaliki kinderki


Rogaliki kinderki

Szybkie rogaliki (bo bez wyrastania) z oryginalnym i przepysznym nadzieniem, które smakuje szczególnie dzieciom, ale i dorośli chętnie się nimi zajadają. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej tortowej

10g suchych drożdży

1 szklanka ciepłego mleka (250ml)

5 łyżek cukru

szczypta soli

2 jajka

80g masła

2 łyżki oleju

  • Dodatkowo:

1 duże opakowanie Kinder czekoladek

1 jajko do posmarowania rogalików

cukier puder do oprószenia

 

 

*** Do miski wlewamy ciepłe (ale nie gorące mleko), wsypujemy 5 łyżek cukru oraz suche drożdże, mieszamy i odkładamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aby zaczyn ruszył i zaczął rosnąć ***

*** Masło roztapiamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy olej, mieszamy ***

*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży i szczyptę soli, mieszamy. Wbijamy jajka ***

*** Zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, dolewając w trzech partiach rozpuszczone masło ***

*** Na podsypanym mąką blacie z ciasta formujemy kulę ***

*** Ciasto dzielimy na 4 części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy kolejno na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów ***

*** Kinder czekoladki kroimy na pół i układamy  na podstawie każdego trójkąta ***

*** Trójkąciki z czekoladką zwijamy od dołu do góry tworząc rogaliki ***

*** Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Smarujemy roztrzepanym jajkiem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia ***

*** Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE