Kremowa zupa czosnkowa z grzankami


Kremowa zupa czosnkowa z grzankami

Idealna zupka na jesienne chłody. Kremowa, aromatyczna i przepyszna. Jak wiadomo czosnek świetnie działa na odporność, a z uwagi na to, że podczas obróbki termicznej traci on sporo swoich zdrowotnych właściwości, przed podaniem ścieram do każdej miseczki ząbek świeżego czosnku.

 

 

Składniki:

ok. 10 ząbków czosnków

1,5 litra bulionu lub rosołu

100 ml słodkiej śmietanki

5-6 ziemniaków

pół pora

1 niewielka marchewka

1 łyżka masła

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir świeży lub suszony

  • Grzanki:

3 kromki chleba

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

  • Dodatkowo:

4-5 ząbków czosnku

 

 

 

*** Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pora kroimy w krążki ***

*** Czosnek obieramy i kroimy w plasterki ***

*** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wszystkie warzywa i podsmażamy ciągle mieszając przez około 3 minuty ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną ***

*** Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem ***

*** Śmietankę przelewamy do kubka i hartujemy, żeby się nie zważyła, czyli dodajemy do niej 2-3 łyżki gorącej zupy i mieszamy, następnie całość wlewamy do garnka z zupą i mieszamy ***

*** Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz około 1 łyżeczką tartego lub suszonego imbiru i pół łyżeczki gałki muszkatołowej ***

*** Przygotowujemy grzanki: chleb kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek ***

*** Dokładamy pokrojony chlebek i całość smażymy ciągle mieszając, aż grzanki będą rumiane i chrupiące ***

*** Zupę podajemy na gorąco, posypaną grzankami, do każdej miseczki przed podaniem ścieramy ząbek świeżego czosnku ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE