Kremowa zupa czosnkowa z grzankami
Idealna zupka na jesienne chłody. Kremowa, aromatyczna i przepyszna. Jak wiadomo czosnek świetnie działa na odporność, a z uwagi na to, że podczas obróbki termicznej traci on sporo swoich zdrowotnych właściwości, przed podaniem ścieram do każdej miseczki ząbek świeżego czosnku.
Składniki:
ok. 10 ząbków czosnków
1,5 litra bulionu lub rosołu
100 ml słodkiej śmietanki
5-6 ziemniaków
pół pora
1 niewielka marchewka
1 łyżka masła
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir świeży lub suszony
- Grzanki:
3 kromki chleba
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
- Dodatkowo:
4-5 ząbków czosnku
*** Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pora kroimy w krążki ***
*** Czosnek obieramy i kroimy w plasterki ***
*** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wszystkie warzywa i podsmażamy ciągle mieszając przez około 3 minuty ***
*** Następnie całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną ***
*** Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem ***
*** Śmietankę przelewamy do kubka i hartujemy, żeby się nie zważyła, czyli dodajemy do niej 2-3 łyżki gorącej zupy i mieszamy, następnie całość wlewamy do garnka z zupą i mieszamy ***
*** Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz około 1 łyżeczką tartego lub suszonego imbiru i pół łyżeczki gałki muszkatołowej ***
*** Przygotowujemy grzanki: chleb kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek ***
*** Dokładamy pokrojony chlebek i całość smażymy ciągle mieszając, aż grzanki będą rumiane i chrupiące ***
*** Zupę podajemy na gorąco, posypaną grzankami, do każdej miseczki przed podaniem ścieramy ząbek świeżego czosnku ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ