Jesienne zraziki z mięsa mielonego


Jesienne zraziki z mięsa mielonego

Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem cebuli, marchewki i cukinii, duszone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Pyszny obiadek dla całej rodzinki. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

1/3 szklanki bułki tartej

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra

mąka do obtoczenia roladek i do zaciągnięcia sosu

olej do smażenia

1 cebula

1 niewielka marchew

pół małej cukinii

1 łyżka masła

2 szklanki bulionu

liść laurowy, ziele angielskie

 

 

*** Na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce marchew ***

*** Po chwili dokładamy startą cukinię ***

*** Delikatnie solimy i mieszamy. Podsmażamy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku ***

*** Do mięsa dodajemy przestudzone warzywa ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z mięsa tworzymy średniej wielkości roladki i obtaczamy je w mące ***

*** Obtoczone zraziki ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***

*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano ***

*** Na patelnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie ***

*** Zagotowujemy, a następnie całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut ***

*** Na koniec wyjmujemy na chwilę zraziki, a sos zaciągamy łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody (wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy do momentu, aż zgęstnieje). W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***

*** Dokładamy ponownie roladki, delikatnie mieszamy i dusimy całość jeszcze przez chwilę ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE