Jesienne zraziki z mięsa mielonego
Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem cebuli, marchewki i cukinii, duszone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Pyszny obiadek dla całej rodzinki. Polecam!
Składniki:
ok 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1/3 szklanki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra
mąka do obtoczenia roladek i do zaciągnięcia sosu
olej do smażenia
1 cebula
1 niewielka marchew
pół małej cukinii
1 łyżka masła
2 szklanki bulionu
liść laurowy, ziele angielskie
*** Na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce marchew ***
*** Po chwili dokładamy startą cukinię ***
*** Delikatnie solimy i mieszamy. Podsmażamy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Odkładamy do przestudzenia ***
*** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku ***
*** Do mięsa dodajemy przestudzone warzywa ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z mięsa tworzymy średniej wielkości roladki i obtaczamy je w mące ***
*** Obtoczone zraziki ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***
*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano ***
*** Na patelnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie ***
*** Zagotowujemy, a następnie całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut ***
*** Na koniec wyjmujemy na chwilę zraziki, a sos zaciągamy łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody (wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy do momentu, aż zgęstnieje). W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***
*** Dokładamy ponownie roladki, delikatnie mieszamy i dusimy całość jeszcze przez chwilę ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ