Szarlotka z kratką


Szarlotka z kratką

Klasyczna i przepyszna szarlotka z babcinego przepisu, która zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej i płatków migdałowych, ciasto jest pachnące i bardzo aromatyczne. Palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

600g mąki pszennej

200g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

300g zimnego masła

100g zimnego smalcu

2 jajka

  • Nadzienie:

2 kg jabłek

150g cukru

3-4 goździki

1 łyżka cynamonu

3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

3-4 łyżki płatków migdałowych

3 łyżki mąki pszennej

 

 

*** Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i smalec ***

*** Wbijamy jajka ***

*** Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto ***

*** Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części – 60% i 40% ***

*** Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Większą część ciasta wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 36×26 cm) ***

*** Ciasto nakłuwamy widelcem ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i zapiekamy przez około 20-25 minut do zrumienienia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka ***

*** Dodajemy cukier, cynamon i goździki, mieszamy ***

*** Smażymy często mieszając przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną i puszczą sok. Dodajemy mąkę pszenną, mieszamy i zdejmujemy z palnika ***

*** Dodajemy skórkę pomarańczową oraz płatki migdałowe ***

*** Dokładnie mieszamy ***

*** Nadzienie wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy ***

*** Drugą część ciasta rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie ***

*** Z ciasta wycinamy radełkiem lub nożem paski i układamy je na cieście tworząc kratkę ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i zapiekamy przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia ***

*** Kroimy po przestudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE