Chrupiące krokiety z cukinią i mozzarellą


Krokiety z cukinią i mozzarellą

Chrupiące i przepyszne krokiety, wypełnione pełną słońca, soczystą cukinią i ciągnącym się serem mozzarella. Prawdziwy raj dla podniebienia. Krokieciki polecam podać z domowym sosem czosnkowym.

 

 

Składniki:

ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ

+ ciasto naleśnikowe do panierowania

1 szklanka bułki tartej

  • Farsz:

1 cebula

1 cukinia

1 łyżka masła

20 dkg sera mozzarella w kostce

sól, pieprz

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ

 

 

*** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki ***

*** Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę ***

*** Dodajemy drobno pokrojoną cukinię, mieszamy , przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ciągle mieszając, aż cukinia zmięknie ***

*** U dołu każdego naleśnika układamy porcję cukinii z cebulką ***

*** Posypujemy drobno pokrojonym lub startym na tarce serem ***

*** Zawijamy najpierw oba boki do środka, następnie całego naleśnika od dołu do góry ***

*** W ten sam sposób tworzymy pozostałe krokiety ***

*** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą.  Krokiety obtaczamy najpierw w cieście, a następnie panierujemy w bułce tartej ***

*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju ***

*** Smażymy z każdej strony na złoty kolor ***

*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

KOMENTARZE