Ciasto trzywarstwowe ze śliwkami
Delikatne i chrupiące kruche ciasto, ze śliwkami i wysoką pianką bezową. To jedno z tych ciast, które nigdy się nie nudzą i sprawdzają się na każdej imprezie. Przepis jest na dużą blachę.
Składniki:
*na blaszkę o wymiarach 36 x 26 cm
- CIASTO:
4 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
400g masła lub margaryny (lub pół na pół)
8 łyżek cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki kakao
8 żółtek
- BEZA:
8 białek
szczypta soli
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki drobnego cukru
- DODATKOWO:
ok 500g śliwek
*** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem (lub margaryną, ale z masłem ciasto jest smaczniejsze) ***
*** Dodajemy żółtka oraz kakao i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką ***
*** Z ciasta formujemy kulę ***
*** Przekrawamy na dwie mniej więcej równe połówki ***
*** Formujemy rulony, owijamy w folię i jedną część wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na czas przygotowania dalszych składników ***
*** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***
*** Ciasto z lodówki kroimy na plastry i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36 x 26 cm) ***
*** Rozgniatamy palcami i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w zamrażarce ***
*** Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Pokrojone owoce układamy na cieście, rozcięciem ku górze ***
*** Na owocach delikatnie rozsmarowujemy beze ***
*** Na bezę ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta z zamrażarki ***
*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut ***
*** Ciasto podczas pieczenia dość mocno wyrasta, ale podczas studzenia trochę opada ***
*** Kroimy po przestudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ