Ciasto trzywarstwowe ze śliwkami


Ciasto trzywarstwowe ze śliwkami

Delikatne i chrupiące kruche ciasto, ze śliwkami i wysoką pianką bezową. To jedno z tych ciast, które nigdy się nie nudzą i sprawdzają się na każdej imprezie. Przepis jest na dużą blachę.

 

 

Składniki:

*na blaszkę o wymiarach 36 x 26 cm

  • CIASTO:

4 szklanki mąki pszennej

1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

400g masła lub margaryny (lub pół na pół)

8 łyżek cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki kakao

8 żółtek

  • BEZA:

8 białek

szczypta soli

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1,5 szklanki drobnego cukru

  • DODATKOWO:

ok 500g śliwek

 

 

*** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem (lub margaryną, ale z masłem ciasto jest smaczniejsze) ***

*** Dodajemy żółtka oraz kakao i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką ***

*** Z ciasta formujemy kulę ***

*** Przekrawamy na dwie mniej więcej równe połówki ***

*** Formujemy rulony, owijamy w folię i jedną część wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na czas przygotowania dalszych składników ***

*** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***

*** Ciasto z lodówki kroimy na plastry i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36 x 26 cm) ***

*** Rozgniatamy palcami i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w zamrażarce ***

*** Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Pokrojone owoce układamy na cieście, rozcięciem ku górze ***

*** Na owocach delikatnie rozsmarowujemy beze ***

*** Na bezę ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta z zamrażarki ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut ***

*** Ciasto podczas pieczenia dość mocno wyrasta, ale podczas studzenia trochę opada ***

*** Kroimy po przestudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE