Roladki leśniczego
Zraziki drobiowe wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie. Świetny pomysł na obiadek. Roladki możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Polecam!
Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
6 łyżeczek serka kanapkowego śmietankowego
ok 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek
1,5 szklanki wody lub bulionu
garść suszonych grzybów
sól, pieprz, liść laurowy
olej do smażenia
1 łyżka posiekanego koperku
- Farsz do roladek:
10 dkg boczku wędzonego
1 mała cebula
ok 7-8 sztuk pieczarek
*** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy drobno pokrojoną cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki ***
*** Smażymy do czau, aż pieczarki zaczną się rumienić. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, odkładamy do przestudzenia ***
*** Filety z kurczaka kroimy wzdłuż na połówki (tak aby powstało 6 płatów) ***
*** Każdy płat rozbijamy tłuczkiem do mięsa ***
*** Rozbity płat mięsa oprószamy solą i pieprzem ***
*** Następnie na mięsie rozsmarowujemy łyżeczkę serka śmietankowego ***
*** I układamy porcję farszu ***
*** Mięso z farszem zwijamy ciasno w roladkę ***
*** Roladkę obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach dość mocno ściskając i nadając jej odpowiedni kształt ***
*** Tak samo postępujemy z pozostałym mięsem i farszem ***
*** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor ***
*** Roladki smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób nam się nie rozpadną ***
*** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy ***
*** Dodajemy liść laurowy i grzyby suszone ***
*** Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Pod koniec sos zaciągamy. Do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżeczkę mąki, mieszamy i całość wlewamy na patelnię, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Ale super pomysł, zrobię dziś na obiad. Wyglądają rewelacyjnie i napewno świetnie smakują. Uwielbiam dania obiadowe z grzybami
Nie rozumiem czemu ta potrawa nazywa się roladki myśliwego. Czyżby myśliwi przerzucili się teraz na polowanie na drób. Są to po prostu roladki drobiowe a czy zdrowe to już inna sprawa