Ziemniaczki czosnkowe z piekarnika
Pyszna przekąska, która może stanowić świetny dodatek do mięsa lub ryb na przykład z grilla, albo danie na przyjęcie. Polecam!
Składniki:
ok 10 większych ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g pieczarek
1 mała cukinia
pół czerwonej papryki
100g startego żółtego sera
1 łyżka masła, najlepiej klarowanego
Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
MOJA RADA: ziemniaczki możemy podać z ulubionym sosem, na przykład z domowym sosem czosnkowym Przepis tutaj (KLIK)
*** Przygotowujemy ziemniaki. Obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy prawie do miękkości ***
*** W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki, podsmażamy ***
*** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie (u mnie żółta i zielona) oraz paprykę ***
*** Całość podsmażamy często mieszając, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy dość intensywnie do smaku i odkładamy do przestudzenia ***
*** Do wystudzonego farszu dodajemy starty lub drobno pokrojony ser, mieszamy ***
*** Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy ***
*** Do wydrążonych ziemniaków nakładamy farsz ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)