Ziemniaczki czosnkowe z piekarnika


Ziemniaczki czosnkowe z piekarnika

Pyszna przekąska, która może stanowić świetny dodatek do mięsa lub ryb na przykład z grilla, albo danie na przyjęcie. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 10 większych ziemniaków

1 cebula

2 ząbki czosnku

200g pieczarek

1 mała cukinia

pół czerwonej papryki

100g startego żółtego sera

1 łyżka masła, najlepiej klarowanego

Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

 

MOJA RADA: ziemniaczki możemy podać z ulubionym sosem, na przykład z domowym sosem czosnkowym Przepis tutaj (KLIK)

 

 

*** Przygotowujemy ziemniaki. Obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, delikatnie solimy  i gotujemy prawie do miękkości ***

*** W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki, podsmażamy ***

*** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie (u mnie żółta i zielona) oraz paprykę ***

*** Całość podsmażamy często mieszając, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy dość intensywnie do smaku i odkładamy do przestudzenia ***

*** Do wystudzonego farszu dodajemy starty lub drobno pokrojony ser, mieszamy ***

*** Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy ***

*** Do wydrążonych ziemniaków nakładamy farsz ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE