Leśne Raffaello z malinami
Bardzo smaczne i efektowne ciasto, idealne na szczególne okazje. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
150g świeżego szpinaku Baby
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
- Żelka malinowa:
500g mrożonych malin
2 galaretki malinowy
2 szklanki wody
- Nasączenie:
pół szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
- Krem Raffaello:
500ml śmietanki kremówki 36%
250g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
ok 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- Dodatkowo:
pół szklanki wiórków kokosowych do posypania
opcjonalnie pralinki Raffaello do dekoracji
*** Przygotowujemy ciasto: szpinak zalewamy olejem i całość blendujemy na gładką papkę ***
*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy ***
*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ***
*** Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników ***
*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm) ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty ***
***Dolny blat umieszczamy ponownie w foremce ***
*** Przygotowujemy żelkę malinową. Mrożone maliny przekładamy do garnka i zalewamy wodą (2 szklanki) ***
*** Całość zagotowujemy i gotujemy przez chwilę, aż maliny się rozmrożą. Gorące zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki. Dokładnie ieszamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Przestudzone maliny wylewamy na blaszkę w której piekliśmy biszkopt wyłożoną folią spożywczą. Gdy zupełnie ostygną, wkładamy całość do lodówki do całkowitego stężenia ***
*** Przygotowujemy krem. Do misy miksera wlewamy śmietankę, przekładamy mascarpone i wsypujemy cukier puder. Wszystko miksujemy razem do uzyskania gęstego kremu ***
*** Do kremu dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych, mieszamy. Krem dzielimy na trzy części ***
*** Pierwszy blat biszkoptu nasączamy wodą wymieszaną sokiem z cytryny ***
*** Na cieście rozsmarowujemy pierwszą część kremu. Na kremie układamy żelkę malinową, a na żelce rozsmarowujemy kolejną warstwę kremu ***
*** Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy go. Na wierzchu rozsmarowujemy ostatnią część kremu i posypujemy całość równomiernie wiórkami kokosowymi ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ