Leśne Raffaello z malinami


Leśne Raffaello z malinami

Bardzo smaczne i efektowne ciasto, idealne na szczególne okazje. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

150g świeżego szpinaku Baby

3 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki oleju

  • Żelka malinowa:

500g mrożonych malin

2 galaretki malinowy

2 szklanki wody

  • Nasączenie:

pół szklanki wody

2-3 łyżki soku z cytryny

  • Krem Raffaello:

500ml śmietanki kremówki 36%

250g serka mascarpone

5 łyżek cukru pudru

ok 0,5 szklanki wiórków kokosowych

  • Dodatkowo:

pół szklanki wiórków kokosowych do posypania

opcjonalnie pralinki Raffaello do dekoracji

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: szpinak zalewamy olejem i całość blendujemy na gładką papkę ***

*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy ***

*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ***

*** Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników ***

*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm) ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty ***

***Dolny blat umieszczamy ponownie w foremce ***

*** Przygotowujemy żelkę malinową. Mrożone maliny przekładamy do garnka i zalewamy wodą (2 szklanki) ***

*** Całość zagotowujemy i gotujemy przez chwilę, aż maliny się rozmrożą. Gorące zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki. Dokładnie ieszamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Przestudzone maliny wylewamy na blaszkę w której piekliśmy biszkopt wyłożoną folią spożywczą. Gdy zupełnie ostygną, wkładamy całość do lodówki do całkowitego stężenia ***

*** Przygotowujemy krem. Do misy miksera wlewamy śmietankę, przekładamy mascarpone i wsypujemy cukier puder.  Wszystko miksujemy razem do uzyskania gęstego kremu ***

*** Do kremu dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych, mieszamy. Krem dzielimy na trzy części ***

*** Pierwszy blat biszkoptu nasączamy wodą wymieszaną sokiem z cytryny ***

*** Na cieście rozsmarowujemy pierwszą część kremu. Na kremie układamy żelkę malinową, a na żelce rozsmarowujemy kolejną warstwę kremu ***

*** Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy go. Na wierzchu rozsmarowujemy ostatnią część kremu i posypujemy całość równomiernie wiórkami kokosowymi ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE