Sałatka ryżowa z szynką i brokułem
Lekka i delikatna sałatka z pysznymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu lub dodatek do grilla.
Składniki:
100g makaronu ryżowego nitki
pół brokuła
pęczek rzodkiewek
1 szklanka kukurydzy konserwowej
10 dkg chudej szynki
10 dkg żółtego sera
pół pęczka koperku
sól, pieprz
- Sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
*** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą ***
*** Odsączony i ostudzony makaron kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski ***
*** Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 6 minut, aż będzie miękki ale nie rozpadający się ***
*** Brokuła odcedzamy i przelewamy zimną wodą ***
*** Do miski z makaronem przekładamy ugotowany brokuł, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz drobno pokrojone rzodkiewki ***
*** Szynkę kroimy w kosteczkę, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Szynkę i ser dokładamy do miski z sałatką, dodajemy drobno posiekany koperek ***
*** Wszystko razem mieszamy ***
*** Przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy majonez, jogurt, miód, musztardę, sok z cytryny oraz przeciśnięty czosnek ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z sałatką ***
*** Sałatkę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy ***
*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów! Przepisy tutaj (KLIK)
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ