Sałatka ryżowa z szynką i brokułem


Sałatka ryżowa z szynką i brokułem

Lekka i delikatna sałatka z pysznymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu lub dodatek do grilla.

 

 

Składniki:

100g makaronu ryżowego nitki

pół brokuła

pęczek rzodkiewek

1 szklanka kukurydzy konserwowej

10 dkg chudej szynki

10 dkg żółtego sera

pół pęczka koperku

sól, pieprz

  • Sos:

3 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

 

 

 

*** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą ***

*** Odsączony i ostudzony makaron kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski ***

*** Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 6 minut, aż będzie miękki ale nie rozpadający się ***

*** Brokuła odcedzamy i przelewamy zimną wodą ***

*** Do miski z makaronem przekładamy ugotowany brokuł, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz drobno pokrojone rzodkiewki ***

*** Szynkę kroimy w kosteczkę, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Szynkę i ser dokładamy do miski z sałatką, dodajemy drobno posiekany koperek ***

*** Wszystko razem mieszamy ***

*** Przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy majonez, jogurt, miód, musztardę, sok z cytryny oraz przeciśnięty czosnek ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z sałatką ***

*** Sałatkę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy ***

*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE