Sernik zebra z jagodami


Sernik zebra z jagodami

Niesamowicie kremowy i delikatny sernik na zimno, który wprost rozpływa się w ustach, a do tego bardzo efektownie wygląda i pięknie prezentuje się na stole. Polecam!

 

 

Składniki:

*Na tortownicę lub rant o średnicy 18-20 cm

  • Spód:

150g kremu czekoladowego nutella

80g płatków kukurydzianych

  • Masa serowa:

700g sera mielonego na sernik

250g serka mascarpone

1 szklanka cukru pudru

350g śmietanki kremówki

20g żelatyny

  • Masa jagodowa:

1 szklanka jagód (mogą być mrożone)

1 opakowanie galaretki jagodowej lub borówkowej

pół szklanki wody

 

 

*** Przygotowujemy chrupiący spód czekoladowy. Płatki miksujemy w robocie na drobne kawałki. Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy ***

*** Rant cukierniczy lub tortownicę ustawiamy na średnicę 18-20cm, wykładamy spód, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy masę jagodową. Do garnka przekładamy jagody (mogą być zamrożone), zalewamy wodą i zagotowujemy ***

*** Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy galaretkę i całość blendujemy. Masę odkładamy, aby ostygła i zaczęła tężeć (może to potrwać nawet kilka godzin, masę należy od czasu do czasu przemieszać) ***

*** Po tym czasie przygotowujemy masę serową. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko do poziomu żelatyny) i odkładamy na parę minut do napęcznienia ***

*** Do miski przekładamy ser mielony oraz ser mascarpone, wsypujemy cukier puder i miksujemy całość przez chwilę, aż uzyskamy gładką masę ***

*** Do garnuszka wlewamy kilka łyżek śmietanki kremówki, dodajemy napęczniałą żelatynę i podgrzewamy przez chwilkę na bardzo małym ogniu ciągle mieszając, tak aby się nie zagotowało, bo wówczas żelatyna straci właściwości żelujące! ***

*** Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej i mieszamy. Ważne aby na tym etapie nie zaczęły się robić grudki. Gdy masa jest gładka dodajemy jeszcze dwie łyżki masy serowej, mieszamy ***

*** Tak zahartowaną żelatynę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Osobno ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno i dodajemy w dwóch partiach do masy serowej, mieszamy ***

*** Na schłodzony spód wylewamy trzy łyżki masy serowej ***

*** Na masę serową wykładamy dwie łyżki tężejącej masy jagodowej ***

*** Następnie ponownie 3 łyżki masy serowej ***

*** I ponownie 2 łyżki masy jagodowej ***

*** Postępujemy tak aż do wykończenia obu mas ***

*** Wierzch delikatnie wyrównujemy. Na górze robimy keksy z resztek masy jagodowej ***

*** Keksy rozmazujemy patyczkiem, tworząc esy-floresy ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby stężało. Po tym czasie wyciągamy je delikatnie z rantu lub tortownicy ***

*** Dodatkowo z wierzchu serniczek możemy przyozdobić ubitą śmietanką i jagodami lub borówkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Niesamowicie


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Sernik zebra z jagodami

  • Aneta

    Robiłam już dwa razy ten serniczek i bardzo wszystkim smakował, a do tego wyglądem skradł serca gości. Jak dla mnie nie był za słodki, bo kwaskowość jagód świetnie równoważy poziom, ale jak coś to zawsze można dać trochę mniej cukru do sera. Pozdrawiam i dziękuję za super przepis!

  • Anonim

    Wygląda B. ładnie, ale już nie zrobię. Dla mnie za słodki. Dzieci zjadły spod z nutellą. Efekt, taki że każdy coś zostawił na talerzu. Wszystko zależy jak bardzo słodkie lubicie ciasto.