Patison (lub cukinia) w słonecznej panierce


Patison (lub cukinia) w słonecznej panierce

Pyszna sezonowa przekąska. Rewelacyjne letnie danie, proste i bardzo smaczne!

 

 

Składniki:

1 młody patison (lub cukinia)

1 jajko

pół szklanki bułki tartej

2 łyżki jasnego sezamu

2 łyżki czarnego sezamu

sól, pieprz

olej do smażenia

 

 

 

*** Patisona (lub cukinię) kroimy w cienkie plastry, przekładamy do miski i oprószamy solą oraz pieprzem ***

*** Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą oraz sezam, mieszamy ***

*** Do kolejnej miski wbijamy jajko, mieszamy ***

*** Patisona obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce z sezamem ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy patisona na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***

*** Podajemy na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

KOMENTARZE