Kluseczki półfrancuskie w zupce ze świeżych pomidorów


Kluseczki półfrancuskie w zupce ze świeżych pomidorów

Gęsta i kremowa zupka dla całej rodziny, chętnie zajadają się nią zarówno dzieci jak i dorośli. Prosta w przygotowaniu, pomidorów nie trzeba obierać, ani wydrążać. Pyszna i aromatyczna, a w towarzystwie mięciutkich i delikatnych kluseczek, to już po prostu jest tak smaczna, że mogłabym ją jeść codziennie.

 

 

Składniki:

  • Zupa:

włoszczyzna: marchew, korzeń pietruszki i selera, kawałek pora, zielenina

1 kg świeżych pomidorów

2 litry bulionu warzywnego

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

szczypta pieprzu

  • Kluseczki półfrancuskie:

2 jajka

2 żółtka

6 łyżek masła

40 dkg mąki

150ml wody

ok 1 łyżeczka soli (lub do smaku)

  • Do podania:

śmietanka kremówka

siekany operek

 

 

 

*** Włoszczyznę obieramy i przekładamy do garnka. Dodajemy umyte pomidory, zalewamy całość bulionem ***

*** Całość zagotowujemy ***

*** Gotujemy na małej mocy palnika, przez około 40 minut – do całkowitej miękkości warzyw ***

*** Zupę blendujemy, a następnie przelewamy przez sito do drugiego garnka i przecieramy pozostałe na sitku resztki skórek i pestek. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem ***

*** Przygotowojumy kluseczki. Jajka i żółtka ucieramy z miękkim masłem ***

*** Dodajemy wodę, przesianą mąkę oraz sól i całość dokładnie mieszamy ***

*** Zagotowujemy około 1,5 litra wrzątku, solimy. Na wrzątek metalową łyżką kładziemy podłużne kluseczki, za każdym razem zanurzając łyżkę w wodzie. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię ***

*** Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą ***

*** Do miseczek nakładamy kluseczki, zalewamy gorącą zupą i delikatnie polewamy śmietanką oraz posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • CIEKAWE PRZEPISY NA

KOMENTARZE