Kluseczki półfrancuskie w zupce ze świeżych pomidorów
Gęsta i kremowa zupka dla całej rodziny, chętnie zajadają się nią zarówno dzieci jak i dorośli. Prosta w przygotowaniu, pomidorów nie trzeba obierać, ani wydrążać. Pyszna i aromatyczna, a w towarzystwie mięciutkich i delikatnych kluseczek, to już po prostu jest tak smaczna, że mogłabym ją jeść codziennie.
Składniki:
- Zupa:
włoszczyzna: marchew, korzeń pietruszki i selera, kawałek pora, zielenina
1 kg świeżych pomidorów
2 litry bulionu warzywnego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
szczypta pieprzu
- Kluseczki półfrancuskie:
2 jajka
2 żółtka
6 łyżek masła
40 dkg mąki
150ml wody
ok 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
- Do podania:
śmietanka kremówka
siekany operek
*** Włoszczyznę obieramy i przekładamy do garnka. Dodajemy umyte pomidory, zalewamy całość bulionem ***
*** Całość zagotowujemy ***
*** Gotujemy na małej mocy palnika, przez około 40 minut – do całkowitej miękkości warzyw ***
*** Zupę blendujemy, a następnie przelewamy przez sito do drugiego garnka i przecieramy pozostałe na sitku resztki skórek i pestek. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem ***
*** Przygotowojumy kluseczki. Jajka i żółtka ucieramy z miękkim masłem ***
*** Dodajemy wodę, przesianą mąkę oraz sól i całość dokładnie mieszamy ***
*** Zagotowujemy około 1,5 litra wrzątku, solimy. Na wrzątek metalową łyżką kładziemy podłużne kluseczki, za każdym razem zanurzając łyżkę w wodzie. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię ***
*** Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą ***
*** Do miseczek nakładamy kluseczki, zalewamy gorącą zupą i delikatnie polewamy śmietanką oraz posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ