Gulasz bałkański z łopatki
Mięso wieprzowe z warzywami w pysznym sosie pieczeniowym. Wystarczy podgrzać pyzy na parze i już mamy cały obiad.
Składniki:
ok 60 dkg łopatki wieprzowej
1 cebula
5-6 pieczarek
po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
2 szklanki bulionu
Przyprawy: sól pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie,
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka mąki + 2 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka posiekanego koperku
olej do smażenia
*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso ***
*** Gdy mięso straci surowy kolor obsypujemy je przyprawami, mieszamy ***
*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy całość pod przykryciem przez około 25 minut ***
*** W międzyczasie papryki kroimy w paseczki ***
*** Na patelni szklimy cebulę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość podsmażamy ***
*** Dodajemy paprykę, mieszamy i podsmażamy ***
*** Warzywa dodajemy do mięsa i dusimy całość pod przykryciem jeszcze przez około 15 minut – do miękkości mięsa ***
*** Po tym czasie powstały sos zaciągamy. W kubku mieszamy łyżkę mąki ze śmietanką i niewielką ilością wody (ok 1/4 szklanki) oraz kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni i wlewamy całość na patelnie, zagotowujemy ***
*** Danie przyprawiamy w razie potrzeby do smaku solą, pieprzem, paprykami i ziołami ***
*** Posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ