Gulasz bałkański z łopatki


Gulasz bałkański z łopatki

Mięso wieprzowe z warzywami w pysznym sosie pieczeniowym. Wystarczy podgrzać pyzy na parze i już mamy cały obiad.

 

 

Składniki:

ok 60 dkg łopatki wieprzowej

1 cebula

5-6 pieczarek

po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej

2 szklanki bulionu

Przyprawy: sól pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie,

liść laurowy, ziele angielskie

1 łyżka mąki + 2 łyżki słodkiej śmietanki

1 łyżka posiekanego koperku

olej do smażenia

 

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor obsypujemy je przyprawami, mieszamy ***

*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy całość pod przykryciem przez około 25 minut ***

*** W międzyczasie papryki kroimy w paseczki ***

*** Na patelni szklimy cebulę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość podsmażamy ***

*** Dodajemy paprykę, mieszamy i podsmażamy ***

*** Warzywa dodajemy do mięsa i dusimy całość pod przykryciem jeszcze przez około 15 minut – do miękkości mięsa ***

*** Po tym czasie powstały sos zaciągamy. W kubku mieszamy łyżkę mąki ze śmietanką i niewielką ilością wody (ok 1/4 szklanki) oraz kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni i wlewamy całość na patelnie, zagotowujemy ***

*** Danie przyprawiamy w razie potrzeby do smaku solą, pieprzem, paprykami i ziołami ***

*** Posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE