Swojskie roladki mielone
Zraziki z mięsa mielonego goszczą często na moim stole, są one proste oraz szybkie w wykonaniu i wszystkim smakują. Wypełnione pysznym farszem i zanurzone w aromatycznym sosie, świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Ja zazwyczaj podaje je z ziemniaczkami lub pyzami i domową surówką. Polecam!
Składniki:
ok 0,5 kg mięsa mielonego
1 jajko
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
1 łyżka bułki tartej
10 dkg boczku wędzonego
2 cebule
2 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki posiekanej zieleniny
ok 2 łyżki musztardy
1 szklanka mąki do obtaczania mięsa
2 szklanki bulionu
liść laurowy, ziele angielskie
olej lub smalec do smażenia
*** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, gdy się wytopi dodajemy drobno pokrojone cebule i smażymy często mieszając ***
*** Gdy cebula się zeszkli, zdejmujemy całość z palnika i dodajemy zieleninę oraz kukurydzę, mieszamy ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy ***
*** Mięso dzielimy na 5-6 części, każdą kolejno rozpłaszczamy na desce i smarujemy delikatnie musztardą ***
*** Na mięsie układamy porcje farszu ***
*** Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc roladki. Gotowe dokładnie obtaczamy w mące ***
*** Następnie ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***
*** Mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Smażymy na rumiany kolor z każdej strony ***
*** Następnie zalewamy bulionem, dodajemy dwie kulki ziela angielskiego oraz liść laurowy i zagotowujemy ***
*** Dusimy pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika, przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki. Po tym czasie sos zaciągamy niewielką ilością mąki (około 2 łyżki mąki mieszamy z 1/2 szklanki wody, wlewamy do sosu), zagotowujemy i mieszamy, aż zgęstnieje ***
*** Powstały sos doprawiamy solą oraz pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ