Swojskie roladki mielone


Swojskie roladki mielone

Zraziki z mięsa mielonego goszczą często na moim stole, są one proste oraz szybkie w wykonaniu i wszystkim smakują. Wypełnione pysznym farszem i zanurzone w aromatycznym sosie, świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Ja zazwyczaj podaje je z ziemniaczkami lub pyzami i domową surówką. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg mięsa mielonego

1 jajko

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

1 łyżka bułki tartej

10 dkg boczku wędzonego

2 cebule

2 łyżki kukurydzy konserwowej

2 łyżki posiekanej zieleniny

ok 2 łyżki musztardy

1 szklanka mąki do obtaczania mięsa

2 szklanki bulionu

liść laurowy, ziele angielskie

olej lub smalec do smażenia

 

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, gdy się wytopi dodajemy drobno pokrojone cebule i smażymy często mieszając ***

*** Gdy cebula się zeszkli, zdejmujemy całość z palnika i dodajemy zieleninę oraz kukurydzę, mieszamy ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy ***

*** Mięso dzielimy na 5-6 części, każdą kolejno rozpłaszczamy na desce i smarujemy delikatnie musztardą ***

*** Na mięsie układamy porcje farszu ***

*** Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc roladki. Gotowe dokładnie obtaczamy w mące ***

*** Następnie ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***

*** Mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Smażymy na rumiany kolor z każdej strony ***

*** Następnie zalewamy bulionem, dodajemy dwie kulki ziela angielskiego oraz liść laurowy i zagotowujemy ***

*** Dusimy pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika, przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki. Po tym czasie sos zaciągamy niewielką ilością mąki (około 2 łyżki mąki mieszamy z 1/2 szklanki wody, wlewamy do sosu), zagotowujemy i mieszamy, aż zgęstnieje ***

*** Powstały sos doprawiamy solą oraz pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE