Zapiekanka z tortilli


Zapiekanka z tortilli

W środku mięciutka i soczysta, a z zewnątrz rumiana i chrupiąca. Rewelacyjna zapiekanka z placków tortilli z pysznym farszem i aromatyczną zalewą. Świetne danie zarówno na zwykły rodzinny obiadek, jak i jako danie na przyjęcie. Polecam!

 

 

Składniki:

5 placków tortilli

  • Farsz:

ok 0,5 kg mięsa mielonego

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

1 łyżka bułki tartej

1 cebula

pół szklanki tartej cukinii

2-3 pieczarki

  • Zalewa:

2 jajka

pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%

20 dkg żółtego sera

1 łyżka siekanego koperku

sól, pieprz

 

 

*** Placki tortilli składamy w harmonijkę i układamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy, a gdy się zeszkli odkładamy do przestudzenia ***

*** Cukinię i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Do mięsa dodajemy starte warzywa, podsmażoną cebulę, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Farsz układamy pomiędzy zwinięte placki tortilli ***

*** Do miseczki wbijamy jajka i wlewamy śmietankę ***

*** Dodajemy połowę startego sera oraz posiekany koperek ***

*** Mieszamy i przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem ***

*** Tak przygotowaną zalewą polewamy równomiernie zapiekankę ***

*** Całość posypujemy pozostałym startym serem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy przez około 30 minut – do zrumienienia ***

*** Podajemy na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE