Zapiekanka z tortilli
W środku mięciutka i soczysta, a z zewnątrz rumiana i chrupiąca. Rewelacyjna zapiekanka z placków tortilli z pysznym farszem i aromatyczną zalewą. Świetne danie zarówno na zwykły rodzinny obiadek, jak i jako danie na przyjęcie. Polecam!
Składniki:
5 placków tortilli
- Farsz:
ok 0,5 kg mięsa mielonego
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
1 łyżka bułki tartej
1 cebula
pół szklanki tartej cukinii
2-3 pieczarki
- Zalewa:
2 jajka
pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
20 dkg żółtego sera
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz
*** Placki tortilli składamy w harmonijkę i układamy w żaroodpornym naczyniu ***
*** Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy, a gdy się zeszkli odkładamy do przestudzenia ***
*** Cukinię i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Do mięsa dodajemy starte warzywa, podsmażoną cebulę, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Farsz układamy pomiędzy zwinięte placki tortilli ***
*** Do miseczki wbijamy jajka i wlewamy śmietankę ***
*** Dodajemy połowę startego sera oraz posiekany koperek ***
*** Mieszamy i przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem ***
*** Tak przygotowaną zalewą polewamy równomiernie zapiekankę ***
*** Całość posypujemy pozostałym startym serem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy przez około 30 minut – do zrumienienia ***
*** Podajemy na ciepło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ